Partij van de Arbeid

Congresstukken online

17-02-2009 03:12

Op 14 en 15 maart vindt in de Central Studios in Utrecht het congres plaats. Hierop staan de besluitvorming over het Europees verkiezingsprogramma, de vaststelling van de kandidatenlijst voor de Europese Verkiezingen én het inhoudelijke congresthema Integratie centraal. Alle congresstukken staan inmiddels online.

Naar de congresstukken >

De aanbiedingsbrief van partijvoorzitter Lilianne Ploumen:

Beste partijgenoten,

Hierbij bied ik u namens het Partijbestuur de beschrijvingsbrief voor het Congres van 14 en 15 maart 2009 aan. Het Congres zal plaatsvinden in de Central Studios in Utrecht. Op dit Congres staat de besluitvorming over het Europees verkiezingsprogramma, de vaststelling van de kandidatenlijst voor de Europese Verkiezingen én het inhoudelijke congresthema Integratie centraal. Een uniek congres omdat dit het eerste PvdA congres is waarbij alle leden hun lidmaatschapsrechten kunnen uitoefenen. Voor het eerst kunnen alle leden meestemmen over de inhoudelijke voorstellen.

De resolutie van het partijbestuur Verdeeld verleden, gedeelde toekomst over de toekomst van ons integratiebeleid, heeft de gemoederen in de partij behoorlijk bezig gehouden. Een partijbreed debat, dat wensten we, en dat kregen we. Overigens niet voor het eerst voor wat het onderwerp integratie betreft. Een projectgroep onder leiding van Schelto Patijn publiceerde in 2004 een eerste rapport over het onderwerp. Het rapport kreeg brede instemming in onze partij. Terecht, het schetste in klare taal de problemen en de uitdagingen waar oude en nieuwe Nederlanders samen voor stonden. Toch meenden we het debat opnieuw te moeten voeren. Want de afgelopen jaren zijn we keer op keer geconfronteerd met vraagstukken waar we als partij geen eenduidig antwoord op hadden. Of het nu ging om het debat over islamitische scholen, over gescheiden inburgeringcursussen of over handen schudden; we hebben geworsteld. Lokaal en landelijk.

In navolging van de commissie Vreeman heeft het Partijbestuur het onderwerp dan ook nogmaals op de agenda gezet. De geluiden uit de afdelingen, interviews met lokale vertegenwoordigers en bestuurders, de standpunten van onze fracties en de meningen van geraadpleegde experts resulteerden uiteindelijk in een resolutie. Een resolutie die in de afdelingen en op de druk bezochte landelijke bijeenkomsten uitgebreid is bediscussieerd. Uw op- en aanmerkingen zijn de afgelopen weken serieus bekeken en daar waar nodig zijn nieuwe tekstvoorstellen gedaan. Het Partijbestuur is verheugd over de waardevolle bijdragen van de afdelingen in de vorm van moties en amendementen.

U treft deze, samen met de preadviezen, in de beschrijvingsbrief. Het Partijbestuur verwacht aan de hand van de ingediende moties en amendementen inspirerende discussie en besluitvorming op het Congres.

Ook treft u hierbij het concept programma voor de komende verkiezingen voor het Europees Parlement aan. Het concept programma, geschreven door een commissie onder leiding van Jan Pronk, is een solidebasis voor een mooi verkiezingsresultaat! Het conceptprogramma ligt ter besluitvorming aan u voor.

Het Congres begint zaterdag 14 maart om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het congres wordt zondagochtend om 10.00 heropend en zal naar verwachting rond 16.00 uur worden gesloten. Op beide dagen zal besluitvorming plaatsvinden.

Namens het partijbestuur wens ik u veel succes bij de voorbereidende werkzaamheden en ik reken graag op uw aanwezigheid. Het belooft een sprankelend congres te worden.

Met hartelijke groet,

Lilianne Ploumen
Partijvoorzitter