Provincie Noord-Holland

Optische schakelaar wint Eureka! klimaatprijsvraag

17-2-2009

Met zijn idee voor een optische schakelaar voor zonnecollectoren heeft de heer M. Slaman, onderzoekstechnicus aan de VU in Amsterdam, de Eureka! Klimaatprijsvraag van de provincie Noord-Holland gewonnen.

De prijsvraag werd vorig jaar uitgeschreven omdat de provincie op zoek was naar innovatieve ideeën, gericht op het tegengaan van en het omgaan met klimaatverandering. Tijdens de prijsuitreiking op 16 februari overhandigde de provincie symbolisch een prijsbedrag van 50.000 aan de winnaar. Het bedrag zal gebruikt worden om het winnende idee verder uit te werken.

Winnaar klimaatprijsvraag

Weerman Erwin Kroll gaf als voorzitter van de jury aan dat hij onder de indruk was van het behoorlijk hoge niveau van de inzenders. De volledigheid van het winnende idee en de mogelijkheid om de uitvoering direct op te starten waren voor de jury belangrijke redenen om de optische schakelaar voor zonnecollectoren uiteindelijk uit te roepen tot beste klimaatidee.

Proefcollector
Het idee van de heer Slaman bestaat uit een optische schakelaar die het toelaten van warmte bij zonnecollectoren reguleert. Door de regulering wordt de kans op oververhitting geminimaliseerd en dat biedt mogelijkheden om in plaats van hittebestendige materialen, goedkope materialen te gebruiken. De kosten van zonnecollectoren worden daarmee drastisch verlaagd, waardoor de aanschaf van collectoren aantrekkelijker wordt voor bedrijven en particulieren. Het bedrag zal besteed worden aan het uitwerken van een proefcollector, zodat verder onderzoek gedaan kan worden naar de toepasbaarheid. Gedeputeerde voor klimaat Peter Visser gaf tijdens de uitreiking overigens aan dat de ideeën van de overige 5 genomineerden dermate interessant zijn, dat hij wil kijken of hij ze kan onderbrengen in het reguliere beleid van de provincie Noord-Holland.

Innovatief klimaatidee
De provincie Noord-Holland is ervan overtuigd dat innovatie een voorwaarde is om de huidige klimaatverandering tegen te gaan of om er juist positief mee om te gaan. Met de uitgeschreven Eureka! klimaatprijsvraag hoopt de provincie hét vernieuwende idee te ontvangen dat hiervoor de oplossing biedt. Maar liefst 80 inwoners en instanties stuurden de provincie hun ideeën toe. De inzendingen liepen uiteen van variaties op windmolens tot interessante voorstellen om mensen te betrekken bij de klimaatproblematiek. De jongste deelnemer aan de prijsvraag was acht jaar oud. Er waren 54 inzendingen van particulieren. Ook 26 bedrijven stuurden hun innovatieve klimaatidee toe. Voorafgaand aan de prijsuitreiking mochten in totaal 6 genomineerden hun idee voor de jury presenteren.

Kijk voor meer informatie bij Klimaat

Nieuwsredactie