Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer vertrouwt in kwaliteit gebiedsontwikkelingen

Resultaat grondbedrijf 2008 klopt met verwachtingen

Het Grondbedrijf van de gemeente Zoetermeer boekt over 2008 een resultaat dat overeenkomt met de verwachtingen. Het verwachte eindresultaat van de grondexploitaties, met name door de afronding van Oosterheem, neemt met 12,5 miljoen toe. De verbetering is gehaald door gunstige aanbesteding en sturing op het terugbrengen van de kosten. De verkoop van grond staat door de recessie onder grote druk op de kortere termijn, maar zorgt in Zoetermeer niet voor problemen in de grondexploitaties.

Er gaat geen dag voorbij zonder aandacht voor de slechter wordende economie. Ook de uitgifte en oplevering van stukken grond en woningen lopen hierdoor vertraging op. In Zoetermeer is geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van de ontwikkelingen, de verkoopmogelijkheden van de grond en de juistheid van de prijzen. Het is duidelijk dat het tempo van de grondverkopen de komende jaren lager zal zijn.

Financiering is op dit moment moeilijk en consumenten hebben weinig vertrouwen in de economie.Ook bedrijven kunnen of durven op dit moment niet te investeren, daar verandert het verlagen van grondprijzen niets aan. Grond houdt zijn waarde, al zijn renteverliezen onvermijdelijk. Met name de verkoop van nieuwbouwwoningen boven de 300.000 stagneert. Voor zover dit te beïnvloeden is, wordt gestuurd op het spreiden van de bouw en het aanbod van deze woningen. Zo wordt voorkomen dat woningen te lang leegstaan of dat er te grote onderlinge concurrentie is van verschillende projecten.
De gemeente heeft berekend wat het financiële gevolg zal zijn als de markt voor kantoren en bedrijventerreinen twee jaar en die van woningbouw een jaar lang stil ligt. Dit zal er hooguit voor zorgen dat er 10% minder aan resultaat binnen komt dan eerder voorspeld was. Vanzelfsprekend houdt de gemeente constant de vinger aan de pols.