Ministerie van Defensie

Gezamenlijk trainen in Noorwegen

17 februari 2009, 15.58 uur

Gezamenlijk trainen in Noorwegen De Koninklijke Marine, Landmacht en Luchtmacht trainen gezamenlijk in het noorden van Noorwegen. Van 5 januari tot 27 februari vindt de zogenaamde Joint Winter Training plaats in Noorwegen. Eenheden van het Tweede Mariniersbataljon en de 11e Luchtmobiele Brigade leren in deze periode opereren onder moeilijke omstandigheden.

Ook neemt een peloton van de Belgische Para Commando's deel. Chinook en Cougar transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht beoefenen in februari tijdens de oefening Snow Blaze het opereren onder winterse omstandigheden. Daarnaast ondersteunen de helikopters de Joint Winter Training van het Korps Mariniers en de Luchtmobiele Brigade.

Onderdeel van luchtmachtoefening Snow Blaze voor vliegers en loadmasters is het beoefenen van de zogeheten White Outs. Dit zijn landingen in de sneeuw waarbij het zicht wordt verslechterd door de opstuivende sneeuw. Uiteraard wordt het overige personeel ook getraind om te kunnen opereren in winterse omstandigheden. Drie Cougar en drie Chinook transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen nemen deel aan de oefening. Snow Blaze vindt plaats van 9 tot en met 27 februari rond vliegbasis Bardufoss en de oefengebieden ten zuiden van Harstad en het vliegveld Evenes.

Tijdens de Joint Winter Training oefenen eenheden van het Tweede Mariniersbataljon en de B Compagnie van het 13e Bataljon van de Luchtmobiele Brigade in het overleven en opereren in het koude klimaat. Hierbij moet gedacht worden aan het bouwen van een noodonderkomen met hout en dennentakken, skitraining, ice breaking drill en contact drills met een gepantserde Viking voertuig. De training eindigt met een meerdaagse tactische eindoefening waarbij al het geleerde in de praktijd gebracht wordt. De training vindt plaats in het noorden van Noorwegen, in de omgeving van Harstad.

Op 12 februari bezochten de Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, Schout-bij-nacht W. Nagtegaal, Commandant Defensie Helikopter Commando, Commodore T.H.W. ten Haaf en Chefstaf/Plaatsvervangend Commandant van de 11e Luchtmobiele Brigade, Kolonel W.G.M. Brons de oefenende militairen in Noorwegen.