CDA

WI voor het CDA wil stad als gedeelde ervaring

Het is tijd voor een andere benadering door de politiek van de grote stad en het grotestedenbeleid. De stad moet teruggegeven worden aan de mensen en hun verbanden. Dat stelt het WI-rapport âDe stad terug aan de mensenâ, dat op 17 februari gepresenteerd is.

Steden bieden kansen, maar kennen ook problemen. Cruciaal voor een vitale stad zijn initiatieven van burgers. De stad vraagt om mensen die geïnspireerd hun maatschappelijke taak oppakken, bijvoorbeeld in de buurt, in het onderwijs, op het werk of op de sportvereniging. Dat is essentieel voor een leefbare stad. De overheid dient dan ook ruimte te geven voor maatschappelijke initiatieven en deze te ondersteunen. Tevens moet ze mensen stimuleren tot participatie en hen daartoe zo nodig toerusten. De overheid moet minder hooi op de vork nemen en de eigen regeldrift aan banden leggen. Daardoor kan de stad een âgedeelde ervaringâ blijven met ruimte voor pluriformiteit.

Het is tijd dat de stad wordt teruggegeven aan de mensen en hun maatschappelijke verbanden. De christen-democratie biedt daartoe een goede basis. Zij legt immers de nadruk op het geven van ruimte voor maatschappelijk initiatief. Dit blijkt uit het rapport âDe stad terug aan de mensenâ van het Wetenschappelijk Instituut (WI) voor het CDA, dat op 17 februari gepresenteerd is. De Rotterdamse CDA-wethouder mr. L.K. (Leonard) Geluk was voorzitter van de commissie die het rapport begeleidde. Hij bood het eerste exemplaar van het rapport aan aan mgr. drs. A. H. (Ad) van Luyn, bisschop van Rotterdam. Dit gebeurde tijdens een symposium van het WI voor het CDA over de toekomst van de grote stad. Op dat symposium spraken verder de socioloog prof. dr. G.J.M. (Gabriël) van den Brink en CDA-partijvoorzitter drs. P.A.C.T. (Peter) van Heeswijk.

In het WI-rapport De stad terug aan de mensen wordt een analyse gemaakt van de situatie in de grote steden en de christen-democratische aanpak hiervoor. Geconstateerd wordt onder meer dat het huidige grotestedenbeleid veel problemen kent. Effectieve sturing door het rijk blijkt moeilijk te realiseren. Problemen worden vaak niet op de juiste schaal aangepakt. De overheid heeft dikwijls te veel hooi op de vork genomen en onrealistische verwachtingen gewekt. Soms lijkt de overheid de mensen te vergeten. Ten slotte wordt te vaak geprobeerd een gebrek aan effectiviteit op te lossen met nog meer beleid (dat vervolgens evenmin werkt).

Het rapport roept dan ook op tot een andere benadering van de grote stad. De overheid zou niet meer beleid op beleid moeten stapelen, maar ruimte moeten geven aan de mensen en hun initiatieven. De uitdagingen voor de stad laten zich vangen in drie doelen: participatie, binden en een âstad in balansâ. Dit rapport presenteert tal van inzichten en maatregelen die erop gericht zijn om de verbindingen in een stad sterker te maken, de participatie te verhogen en de balans te verbeteren.

Downloads:
Perssamenvatting

---