Gemeente Breda

Breda garandeert voortzetting bouw Zorg- en Behandelcentrum Elisabeth

Klik hier voor vergroting.

Burgemeester en wethouders van Breda stellen zich voor een bedrag van 5 miljoen garant voor de nieuwbouw van Zorg- en Behandelcentrum Elisabeth aan de Leuvenaarstraat.

Met deze garantie wil het college dat de nu stil gezette bouw met voortvarendheid wordt hervat. Wethouder Snier: "Het is onaanvaardbaar dat een voor Breda zo belangrijke instelling als Elisabeth door de kredietcrisis niet in staat zou zijn om het vervolg van de nieuwbouw te financieren. Bovendien is voortzetting van de bouw ook in het belang van de lokale economie."

Financieringscrisis

De Stichting Elisabeth is enkele maanden geleden begonnen met de vervanging van hun zorg- en behandelcentrum, inclusief huur- en zorgappartementen. Helaas is de financiering van de benodigde EUR 50 miljoen aan bouwkosten, als gevolg van de economische crisis, ernstig bemoeilijkt met als effect dat sinds enige tijd de bouw stil ligt. De daaruit voortkomende claim van de aannemers bedraagt ongeveer EUR 100.000 per week, Deze kan de continuïteit van de stichting ernstig onder druk zetten.

Garantiestelling

Voor de voortzetting van de bouw is de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) bereid maximaal EUR 40 miljoen te financieren. EUR 5 miljoen kan de Stichting Elisabeth met eigen middelen dekken. De BNG wil het restantbedrag van EUR 5 miljoen alleen meenemen in de financiering als daar een garantiestelling van de gemeente tegenover staat.

Maatschappelijk belang

Daarom hebben de raad van toezicht en de raad van bestuur van de stichting op 30 januari jl. aan het college van Breda gevraagd bij te dragen aan de oplossing van dit financieringsprobleem.

Hoewel harde criteria over wat in dit kader de verantwoordelijkheid is van de gemeente ontbreken, zijn het werkterrein en het belang van Elisabeth voor de stad Breda glashelder. Het betreft immers voorzieningen voor ouderen en hulpbehoevenden die zeer gebaat zijn bij een tijdige oplevering van de nieuwbouw. Voor het college is dit voldoende reden geweest op het verzoek in te gaan.

Bovendien vraagt de urgentie om een acute en krachtdadige oplossing. Elke dag uitstel van duidelijkheid over de haalbaarheid van een financiële oplossing gaat immers ten koste van de maatschappelijke belangen van deze voor Breda zo belangrijke instelling, maar ook van de bedrijfseconomische positie van veel van de bouwactiviteiten afhankelijke bedrijven. De kredietcrisis is hier duidelijk debet aan. Om de soms grote nadelen van die crisis voor de lokale economie zoveel mogelijk te beperken heeft het college dus ook om die reden besloten om zich voor EUR 5 miljoen garant te stellen.

Zekerheidsstelling door stichting

Tegenover de garantiestelling door de gemeente moet de stichting een preferente zekerheid stellen die gelijk is aan de garantiestelling van EUR 5 miljoen. Die zekerheid is gevonden in een deel van het onroerende bezit van de stichting waarop de gemeente een eerste recht van hypotheek vestigt. Mocht de stichting onverhoopt toch niet aan haar betalingsverplichtingen kunnen voldoen, dan kan de gemeente als eerste en enige de waarde van dat onroerend goed claimen. Het risico dat de gemeente loopt met het verstrekken van de garantie is daarom beperkt.

Gemeenteraad

Voor de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Bestuur wil het college een discussienotitie inbrengen. Doel is om, met het oog op de huidige economische omstandigheden, te discussiëren over de te stellen kaders bij garantiestellingen.

Breda, 17 februari 2009