CDA

Koopmans: start onderzoek naar HSL-Oost

Koopmans pleitte voor een nieuw onderzoek naar de HSL Oost. Deze hogesnelheidslijn zou van Amsterdam naar Duitsland moeten lopen. Dat zei het Tweede Kamerlid Ger Koopmans tijdens het debat over de ânota mobiliteitsaanpakâ. Hierbij werd door de verkeersspecialisten van de Kamer gesproken over de toekomst van de Nederlandse infrastructuur.

Volgens Koopmans is er sinds 2001, toen plannen voor de HSL-Oost opzij werden geschoven, veel veranderd. Het CDA-Kamerlid stelt dat het aantal treinreizigers sterker is gegroeid dan verwacht. ,,Ook hebben we inmiddels een andere kijk op de aanpak van CO2-uitstoot en hebben we liever dat mensen met de trein reizen dan met auto of het vliegtuig als dat kan.''

Daarnaast wijs Koopmans erop dat de economische samenwerking tussen Nederland en de Midden- en Oost-Europese landen groter is dan verwacht. En dat geldt eveneens voor het zakelijk verkeer. De coalitiepartijen PvdA en Christenunie steunden het verzoek van het CDA en daarom zei minister Eurlings een onderzoek naar de HSL-Oost toe. Aanleg van de lijn zou in 2020 mogelijk kunnen zijn.
---