Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes: `Snel duidelijkheid over positie woningcorporaties gewenst'

17 februari 2009

Actuele discussies over rol en werkwijze van woningcorporaties vragen om snelle duidelijkheid over hun positie. Branchevereniging Aedes roept daarom de minister van WWI en de Tweede Kamer op snel een besluit te nemen over `het nieuwe arrangement' voor de sector dat - op verzoek van de minister - door Aedes en het ministerie gemaakt is. Aedes wijst de suggestie van de hand dat corporaties zich willen onttrekken aan extern toezicht. Het arrangement bevat juist verbeteringen voor het intern en extern toezicht.

Morgenmiddag vindt een hoorzitting plaats van de Tweede Kamercommissie voor WWI over de toekomst van woningcorporaties. Het hierboven genoemde `nieuwe arrangement' (opgesteld door de stuurgroep Meijerink) speelt in de discussie een belangrijke rol.
Aedes hecht aan snelle besluitvorming: op dit moment bestaat er te veel onduidelijkheid over wat er wel en niet van woningcorporaties verwacht kan worden. Het goed functioneren van corporaties is echter mede afhankelijk van maatschappelijk draagvlak. Ook heeft minister Van der Laan te kennen gegeven dat hij hecht aan het verbeteren van de verhouding met de branche. Een duidelijke regeling van de verhouding tussen overheid en corporaties kan daaraan bijdragen.

Opdracht, transparantie en verantwoording
Woningcorporaties zijn maatschappelijke ondernemingen die - op basis van hun wettelijke grondslag - op een moderne manier werken op het brede terrein van het wonen, vooral voor mensen met een lager inkomen. Corporaties staan voor deze opdracht en vinden het vanzelfsprekend daarover transparant te zijn en verantwoording af te leggen.

Corporaties werken vanuit de lokale en regionale omgeving en betrekken partijen die belang hebben bij hun werk systematisch bij hun beleid, bijvoorbeeld huurders en gemeenten.

Iedere vier jaar vindt voor elke woningcorporatie een visitatie plaats door een onafhankelijke partij. Van corporaties mag verwacht worden dat zij hun mogelijkheden om te investeren benutten, dit wordt aan de hand van een objectieve maatstaf beoordeeld.

Goed bestuur en intern en extern toezicht
Binnen de branche wordt al langer gewerkt aan verbetering van het intern toezicht door raden van commissarissen. Op basis van recente gebeurtenissen bij enkele corporaties erkent Aedes dat de professionalisering van het toezicht daarbovenop extra aandacht vergt. In het nieuwe arrangement zijn stappen voor de gewenste professionalisering opgenomen. De branche kent een actieve beroepsvereniging voor leden van raden van commissarissen (Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties) die hierin samen met Aedes een actieve rol speelt.

Aedes wijst de suggestie van de hand dat corporaties zich willen onttrekken aan extern toezicht. Verantwoording en transparantie hoort bij het karakter van corporaties. In het nieuwe arrangement is een externe en onafhankelijke `Woonautoriteit' opgenomen, die kan optreden tegen individuele corporaties en de minister kan adviseren sancties op te leggen. Uiterste maatregelen zijn het ontslaan van de RvC of zelfs het door de rechter laten ontbinden van de onderneming. Ook andere partijen kunnen zich tot deze Woonautoriteit richten als zij vraagtekens hebben bij het functioneren van een corporatie.