VVD



17-2-2009

Europees kwaliteitslabel een stap dichterbij

Landbouwproducten die voldoen aan de EU vereisten op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu zijn van ´s werelds beste kwaliteit en zouden een duidelijk concurrentievoordeel op moeten leveren voor de landbouwers.

Dat is de mening van VVD- Europarlementariër Jan Mulder. Mulder: "Ik ben bang dat dit concurrentievoordeel op dit moment nog onvoldoende tot uiting komt. Voor consumenten is het namelijk nog onduidelijk waar en hoe landbouwproducten geproduceerd zijn. Hierdoor kunnen consumenten niet doelbewust kiezen voor Europese kwaliteitsproducten."

In de landbouwcommissie van het Europees Parlement zijn concrete voorstellen van Jan Mulder aangenomen om te zorgen dat landbouwproducten die voldoen aan de EU vereisten zich positief in de markt kunnen onderscheiden, door ze te voorzien van een EU kwaliteitslabel. Jan Mulder: "Dat betekent niet dat de EU de grens sluit voor importen. Ook buitenlandse producten kunnen het Europese kwaliteitslabel dragen, mits de kwaliteit door Europese inspectie goed wordt bevonden." Jan Mulder zal eind maart in Erfurt aan een conferentie deelnemen met diverse Europese belanghebbenden om de Europese kwaliteitslabelling nader onder de loep te nemen.

Verder is een voorstel van Jan Mulder aangenomen welke inhoudt dat diensten die door boeren aan de maatschappij verleend worden, ook financieel gecompenseerd worden.