Gemeente Kapelle

College stelt dienstverleningsperspectief vast

Vorig jaar zijn in het kader van het kwaliteitstraject twee scans uitgevoerd door het MT en door een klankbordgroep uit de organisatie. Eén scan had betrekking op de interne bedrijfsvoering met als doel te peilen waar de organisatie staat en welke verbeteringen in de komende jaren kunnen worden doorgevoerd.

De andere scan richtte zich meer op de externe dienstverlening en heeft een beeld opgeleverd hoe de dienstverlening aan burgers en bedrijven momenteel is ingevuld en waar verbeteringen mogelijk zijn, met name tegen de achtergrond van het huidige proces van digitalisering. Beide scans sluiten uiteindelijk op elkaar aan omdat de verbeteringen van de organisatie van de bedrijfsvoering ook zijn gericht op de verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven.

Voor de dienstverleningsscan is het landelijke programma âOverheid heeft Antwoord(c)â als referentiekader gebruikt. Het doel van Antwoord(c) is namelijk dat vanaf 2015 de gemeenten ingang worden van de overheid voor burgers, bedrijven en instellingen. Om die rol te kunnen vervullen zal er nog een en ander moeten veranderen. Om aan dit veranderingsproces sturing te geven is het van belang te bepalen hoe de gemeente Kapelle de invulling van Antwoord(c) voor onze gemeente dan ziet. Op basis van de uitkomst van de scan is dit verwoord in een dienstverleningsperspectief. Op 10 februari jl. heeft het college dit perspectief vastgesteld.

Â

Enkele aspecten uit het perspectief:


- de ontwikkeling van de dienstverlening wordt gezien als een voortzetting van het proces dat in 2000 is gestart met de invoering van de centrale balie;


- het digitaal aanbieden van producten en diensten is onderdeel van het programma E-Kapelle;


- doel is om te komen tot één aanspreekpunt voor burgers en bedrijven, ongeacht of daarbij wordt gekozen voor een gang naar het gemeentehuis, voor het schrijven van een brief of fax, een telefonisch contact of een benadering via de website;


- voor de kwaliteit van de dienstverlening wordt de ambitie uitgesproken dat deze in 2015 voldoet aan een aantal kenmerken/normen:

o klantgericht;

o helder;

o transparant;

o maatwerk;

o efficiënt;

o professioneel.

Â

Nu het dienstverleningsperspectief er ligt is de volgende stap om te komen tot een plan van aanpak waarin wordt beschreven hoe we een en ander in de komende jaren gaan realiseren. Ook in dat traject zal de organisatie weer worden betrokken.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van het dienstverleningsperspectief dan kun je terecht bij je eigen afdelingshoofd of bij Arnold van den Berge of Marc de Crom (en uiteraard ook bij de secretaris).


* Dienstverleningsperspectief 2015 - vastgesteld 10 feb 2009.pdf (30,56 KB)