Woonbond


17-02-2009

Ook in 2009 extra bewonersbudgetten voor wijkvernieuwing

Vanaf januari 2009 ontvangen de G31-gemeenten wederom een budget van 300.000 voor bewonersinitiatieven om de leefbaarheid in de wijken te bevorderen. Dit budget kan de gemeente, net als in 2008, verdelen over één of meerdere wijken. Minister van der Laan adviseerde, conform de wens van de Tweede Kamer, dit budget via vouchers (waardebonnen) te verdelen. Als een gemeente de voorkeur geeft aan een andere verdeelmethode, moet ze de bewoners laten kiezen tussen beide methoden. Op deze manier kunnen bewoners zelf beslissen hoe ze het bewonersgeld voor 2009 willen verdelen. De extra bewonersbudgetten zijn bedoeld om bewoners meer ruimte te geven om zelf de regie te nemen in het selecteren, financieren en uitvoeren van initiatieven in hun wijk.

De komende maanden vindt een evaluatie plaats van het experiment met het vouchersysteem in 2008, waarbij ook de andere verdeelmethoden van gemeenten worden betrokken. De uitkomsten worden meegenomen in de aanbevelingen voor 2010 en 2011.
In de afgelopen maanden heeft de grotere bewonersparticipatie en de extra bewonersbudgetten voor veel dynamiek in de wijken gezorgd. In de meeste steden is er meer aandacht en ruimte gekomen voor bewoners en vinden er interessante bewonersinitiatieven en experimenten plaats.