Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen krijgt crematorium in Holy

17 februari 2009

Het college van B&W is akkoord met een voorstel waarin staat dat Vlaardingen een crematorium krijgt naast begraafplaats Holy. Het verrichte haalbaarheidsonderzoek laat zien dat een kleinschalig crematorium voorziet in de toenemende keuze voor cremeren. De gemeenteraad zal op korte termijn een beslissing nemen over de komst van een crematorium.

In het coalitieakkoord 2006-2010 heeft het college aangegeven de komst van een Vlaardings crematorium en een islamitisch gedeelte op begraafplaats Holy te onderzoeken. Het Islamitisch gedeelte is inmiddels gerealiseerd en voor de komst van een crematorium is nu een haalbaarheidsonderzoek verricht. Uitgangspunt is dat het gaat om een kleinschalig crematorium.

Begraven of cremeren
In Vlaardingen kiest momenteel 55% voor begraven en 45% voor cremeren. De afgelopen jaren is de keuze voor cremeren toegenomen. Vooral kleinschalige crematoria zijn in opkomst. Deze crematoria liggen dichtbij, hebben een kleiner maximaal aantal crematies per jaar en richten zich meer op de wensen van overledenen en nabestaanden.

Locatie
Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat de locatie ten noordwesten van begraafplaats Holy het best voldoet aan de eisen voor ruimte, privacy, bereikbaarheid, parkeren en groenvoorziening. Hier zijn voldoende mogelijkheden om het crematorium aan het zicht te onttrekken en om ervoor te zorgen dat bestemmingsverkeer aan de Olmendreef geen hinder ondervindt.

Procedure
Als de plannen doorgaan dan zal zowel het eigendom als de exploitatie van het crematorium, onder voorwaarden, in particuliere handen komen te liggen. Het is nu aan de gemeenteraad om in te stemmen met de voorbereiding van de realisatie van het crematorium. Voordat tot daadwerkelijke bouw van het crematorium kan worden overgegaan zal een uitgebreide planologische procedure moeten worden doorlopen.