Gemeente Baarn

Gemeente Baarn investeert in duurzaamheid De Trits trits.jpg

Besparen op energiekosten door te investeren in duurzaamheid. Dat is wat de gemeente Baarn en het bestuur van sportcentrum De Trits in goed overleg willen gaan doen. Samen willen zij investeren in energiebezuinigende maatregelen voor het sportcentrum, zoals LED verlichting en een zogenoemde warmtekrachtkoppeling. Jaarlijks zal De Trits op die manier zon zestigduizend euro kunnen besparen op de energierekening. Daarmee kan een deel van een gevraagde subsidieverhoging door De Trits worden opgevangen. De duurzame maatregelen leiden ook tot 400 ton minder CO2-uitstoot per jaar. De gemeenteraad zal in juni 2009 een besluit nemen over de maatregelen en de subsidie aan De Trits.

Eind vorig jaar vroeg het bestuur van De Trits om een aanzienlijke verhoging van de gemeentelijke subsidie, ondermeer om de stijgende energiekosten op te vangen. In goed overleg willen gemeente en Trits-bestuur nu allereerst duurzaam op die energiekosten besparen.

LED lampen
Met beschikbaar budget uit het meerjaren-onderhoudsprogramma heeft De Trits de zuinige LED verlichting al kunnen aanschaffen. De LED lampen zullen worden gebruikt voor de verlichting in het zwembad onder water. Niet alleen zijn de nieuwe lampen veel energiezuiniger, ook de levensduur is vele malen groter dan normale halogeenlampen. De Trits zal in de toekomst dus veel minder kosten maken voor vervanging van de lampen een tijdrovende klus onder water.

Warmtekrachtkoppeling
Met warmtekrachtkoppeling wordt de warmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit nuttig gebruikt voor onder meer de verwarming van zwemwater en sportruimten. Met deze installatie zal De Trits vrijwel helemaal kunnen voorzien in de eigen elektriciteitsbehoefte. Warmtekrachtkoppeling kan een besparing opleveren van ruim vijftigduizend euro per jaar.

Overige subsidie
Het besluit over een mogelijke verhoging van de subsidie na de besparende maatregelen, wil de gemeente baseren op het toekomstige beleid van De Trits. Daarom vraagt zij aan het bestuur van De Trits een businessplan voor de komende jaren. Met de besparingen en het businessplan en zal de gemeenteraad in juni een besluit nemen over de uiteindelijke subsidie aan Sportcentrum De Trits, bij de behandeling van de jaarlijkse Perspectiefnota.