Gemeente Alkmaar


Persbericht

Alkmaar, 17 februari 2009

Ruimte in Alkmaar voor trainingscomplex AZ

Volgens wethouder Rian van Dam willen beide partijen het trainingscomplex het liefst in Alkmaar realiseren: "Gemeente en AZ zijn het met elkaar eens dat AZ bij Alkmaar hoort. AZ is door de KNVB aangewezen als één van de 11 regionale opleidingscentra. Zo'n functie hoort bij een regionale centrumstad als Alkmaar. AZ is bovendien een prima voorbeeld van het topsportklimaat dat we in Alkmaar willen scheppen."

Dirk Scheringa, voorzitter Raad van Bestuur van AZ ziet veel kansen voor Alkmaar en AZ: "Jeugdspelers van amateurclubs uit Alkmaar en de wijde regio kunnen veel profijt hebben van de topjeugdopleiding, doordat technische voetbal­kennis wordt gedeeld en er samenwerking is op allerlei vlak. Ik verwacht dat het trainingscomplex de kweek­vijver wordt van vele succesvolle spelers die op het hoogste niveau in het betaald voetbal topprestaties leveren."

In september 2008 gaf de Raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer groen licht om de Structuurvisie in de inspraak te brengen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. In de eerste plaats omdat de concept-visie nog niet volledig bleek te voldoen aan alle nieuwe eisen van de Wet Ruimtelijke Ordening, die op 1 juli 2008 van kracht werd. In de tweede plaats omdat AZ begin oktober het college van b&w vroeg om de mogelijkheden van een trainings­complex in de westrand nader tegen het licht te houden.

Plaatsing van het trainingscomplex in de westrand maakt het noodzakelijk om te kijken naar de optimale invulling van de beschikbare ruimte. Hiervoor wordt ook gekeken naar verschuiving van bestaande functies. Alle verschillende opties worden momenteel verder uitgezocht. Binnen enkele weken verwachten het college en AZ de uitkomsten van dit onderzoek te kunnen presenteren.

De komst van het trainingscomplex kan consequenties hebben voor het evenemententerrein, voetbalvereniging AFC'34, de Alkmaarse Rugbyclub en een deel van het volkstuinencomplex. Met al deze gebruikers en met de exploitant van de camping heeft de gemeente gesproken over het lopende onderzoek en de vervolgstappen.

Zodra duidelijk is of en hoe het trainingscomplex van AZ kan worden ingepast in de westrand van Alkmaar, wordt dit in de concept-structuurvisie verwerkt en gaat deze alsnog de inspraak in. Hierna stelt de gemeenteraad de definitieve structuurvisie vast.


Noot voor de redactie,