Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Food, Feed and/of Fuel

NAJK: Een duurzaam energiebeleid vraagt om actie

Na een ruim twee maanden lopende discussie hebben de leden van NAJK zich uitgesproken over het thema Food or fuel. Een overduidelijke conclusie die kan worden getrokken is dat volgens de agrarische jongeren het huidige beleid op veel punten tekortschiet om snel een omvangrijke productie van duurzame energie van de grond te krijgen.

Om een goede infrastructuur te maken om de productie van de grond te krijgen, wordt van zowel de nationale als Europese overheid een meer actieve benadering verwacht. Zo moet er meer geld worden uitgegeven aan de productie van duurzame bio-energie. De bestaande SDE-regeling, zoals van toepassing in 2008, is volstrekt onvoldoende voor ondernemers om te investeren in bijvoorbeeld biomassa-installaties. Dat blijkt ook uit het aantal uitgevoerde initiatieven in 2008.

NAJK pleit verder voor een meer gelijkwaardig stimuleringsbeleid in Europa, zoals het vrijstellen van biobrandstof van accijns. Daarbij moet Europa zich niet laten leiden door de waan van de dag, zoals in 2008 de bijmengplicht van biobrandstof in gangbare brandstof naar beneden is bijgesteld, alleen door toedoen van de tijdelijk hoge prijzen van grondstoffen. NAJK erkent dat met de komst van biobrandstoffen er een nieuwe speler is op de markt van food en feed, maar het heeft enige tijd nodig voordat een nieuwe balans ontstaat in vraag en aanbod. Wisselend overheidsbeleid draagt alleen maar bij aan prijsschommelingen.

Tenslotte stelt NAJK dat een volwaardige certificering een belangrijke bijdrage kan leveren aan het meetbaar maken van de duurzaamheid van de productie van biomassa ten behoeve van de duurzame energie. Tot op dit moment is te veel onduidelijkheid over uiteindelijke milieueffect van de geproduceerde bio-energie. Kortom, biomassa biedt legio kansen om het energiegebruik te verduurzamen, maar dit vraagt wel om de nodige actie van zowel overheden als bedrijfsleven.