Raad van de Europese Unie

P E R S

RAAD VAN
DE EUROPESE UIE
NL
Brussel, 13 februari 2009
6481/09 (Presse 40)
P 23
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de Albanese zuiveringswet

De Europese Unie brengt in herinnering dat de nieuwe zuiveringswet, zoals zij in haar recente demarche bij de Albanese regering heeft opgemerkt, zowel procedureel als inhoudelijk een aantal vragen doet rijzen. Een bredere raadpleging en ruimere consensus vóór de aanneming van deze wet waren wenselijk geweest. De EU spoort de regering van Albanië dan ook aan de juridische en politieke gevolgen van de zuiveringswet opnieuw te bekijken.
De EU dringt er bij de regering van Albanië op aan om, ook wat de zuivering betreft, de onafhankelijkheid van de grondwettelijke instellingen en in het bijzonder van het constitutioneel hof en de rechters en officieren van justitie te garanderen. De EU beveelt aan dat in de wet de grondwettelijke bepalingen en internationale normen worden nageleefd. In dit verband is de EU van mening dat het constitutioneel hof de mogelijkheid moet hebben om de wet vóór de implementatie aan de grondwet te toetsen. Tevens onderstreept de EU het belang van een open politieke dialoog. 6481/09 (Presse 40) 2
L
De EU herhaalt dat deskundigen van de Raad van Europa, de OVSE en de EU klaar staan om de Albanese autoriteiten te adviseren en te helpen bij het vinden van een manier om met het verleden af te rekenen - wat een legitiem doel is - en daarbij de desbetreffende normen ten volle te eerbiedigen.
Onder verwijzing naar de conclusies van de Raad van 8 december 2008 onderstreept de Europese Unie het belang van de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het geheel van de politieke criteria voor toetreding tot de EU. De EU zal de ontwikkelingen op de voet blijven volgen.