Raad van State


dinsdag 17 februari 2009
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Electrabel Nederland voor een nieuwe energiecentrale aan de Missouriweg op de Maasvlakte in Rotterdam. In de centrale worden biomassa en kolen verbrand voor de productie van elektriciteit. In de vergunning is bepaald dat maximaal 40% van de elektriciteit mag worden geproduceerd met behulp van biomassa. Onder meer Greenpeace Nederland en de vereniging Verontruste Burgers van Voorne komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat in de vergunning niet is vastgelegd hoeveel procent van de elektriciteit met behulp van kolen en hoeveel procent met behulp van biomassa mag worden geproduceerd. In de vergunning zouden te weinig voorschriften zijn opgenomen om de uitstoot van onder meer zwaveldioxiden en stikstofoxiden die vrijkomen bij het stoken van kolen, te beperken. Ook vinden zij dat het milieueffectrapport onvolledig is. De zitting gaat ook over de lozingsvergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat aan Electrabel heeft verleend. Die vergunning maakt het mogelijk om koelwater op te pompen uit het Beerkanaal en het Brielse Meer en om afvalwater te lozen op de Amazonehaven. Onder meer Greenpeace en de vereniging zijn het niet eens met deze vergunning. Zij vinden dat de staatssecretaris in de vergunning had moeten bepalen dat het afvalwater met een zogenoemde 'chloordosering' wordt gereinigd in plaats van met de 'thermoshockmethode' die nu vergund is. Volgens Greenpeace en de vereniging is de chloordosering milieuvriendelijker. (zaaknummers 200803143/1 en 200803144/1)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen een garage die de Iraanse ambassade op haar terrein aan de Duinweg in Den Haag zonder vergunning heeft gebouwd. De garage biedt plaats aan vijf auto's van ambassadepersoneel. De wijkvereniging "Van Stolkpark" had om maatregelen verzocht. Het college heeft geweigerd tegen de illegale situatie op te treden, omdat een eventuele dwangsom wel zou kunnen worden opgelegd, maar niet kan worden geïnd vanwege de diplomatieke onschendbaarheid van de ambassade. Ditzelfde geldt voor het toepassen van bestuursdwang, aldus het college. Het college heeft verder besloten de illegale situatie te gedogen zolang de ambassade daar nog zit. De wijkvereniging is het niet eens met de weigering en het gedoogbesluit en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in mei van vorig jaar een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 200804981/1)

10.15 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant, waarbij het bestemmingsplan "Valkenswaard-Zuid" van de gemeente Valkenswaard grotendeels is goedgekeurd. Het plan voorziet in de komst van 450 woningen, een bedrijventerrein van 35 hectare en een waterbergingsgebied. Het college heeft ingestemd met de woningen, het waterbergingsgebied en met een bedrijventerrein van 10 hectare. Voor het overige deel van het bedrijventerrein heeft het geen goedkeuring aan het bestemmingsplan verleend. Een aantal omwonenden - deels verenigd in de stichting "Belangenplatvorm De Malpie" - komt tegen het besluit van het college in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor een verslechtering van de luchtkwaliteit in de omgeving. Verder vinden zij dat een zogenoemd milieueffectrapport (mer) had moeten worden opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Bovendien vinden zij dat de aanwijzing van het waterbergingsgebied, dat in een natuurontwikkelingsgebied ligt, had moeten worden opgenomen in het provinciale reconstructieplan en niet in dit bestemmingsplan. (zaaknummer 200800772/1)

10.30 uur

Zitting over de vergunningen die de minister van LNV op grond van de Visserijwet heeft verleend aan Schelpdier B.V. en Koninklijke Prins & Dingemanse B.V. voor het mechanisch vissen op kokkels in de Noordzeekustzone met uitzondering van de Voordelta in het jaar 2006. De zitting gaat ook over de vergunning die de minister heeft verleend aan Schelpdier B.V. voor het jaar 2007. Beide bedrijven willen graag de vergunningen die zij hebben gekregen ook gebruiken om spisula (schelpdieren) op te vissen. Zij vinden dat dit zou moeten worden toegestaan, omdat andere vissers die een vergunning hebben gekregen voor het vissen op spisula ook kokkels mogen opvissen. (zaaknummers 200805311/1 en 200805331)
14.00 uur
wethouders van Groningen heeft verleend voor een aanbouw aan een pand aan de Praediniussingel in Groningen. In het pand en de aanbouw zijn inmiddels appartementen gerealiseerd. Omwonenden zijn het niet eens met de bouwvergunning, omdat zij vinden dat de moderne aanbouw niet past in hun buurt die vooral bestaat uit negentiende-eeuwse woningen. Ook is de aanbouw te groot, aldus de omwonenden. Verder zou hun uitzicht zijn verdwenen en komt er minder zonlicht in woningen. De rechtbank in Groningen heeft in november van vorig jaar hun beroepen in vier afzonderlijke uitspraken ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komen de omwonenden in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200809167/1, 200805197/1, 200805204/1 en 200805298/1)