Gemeente Delft

Delft niet langer in top tien duurste gemeenten

Delft is erin geslaagd om uit de top tien van duurste gemeenten te verdwijnen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Belastingoverzicht grote gemeenten 2009 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Delft zakt qua woonlasten (onroerende zaakbelasting, rioolrecht en reinigingsheffing) van de zevende naar de zestiende plaats.

Wethouder Saskia Bolten (Financiën) komt daarmee haar belofte aan de gemeenteraad na. In 2006 was Delft volgens het Belastingoverzicht de op drie na duurste gemeente in Nederland, het jaar daarna deelde Delft de vierde plaats en in 2008 daalde de gemeente naar de zevende. Niet laag genoeg volgens een deel van de gemeenteraad, die de wethouder uitdaagde om uit de top tien te komen.

Saskia Bolten is tevreden maar plaatst ook een kanttekening: "Onze woonlasten zijn wel gestegen. Maar minder dan in andere gemeenten. Ik heb aan de gemeenteraad beloofd dat we uit die top tien van duurste gemeenten zouden komen. Dat is gelukt. En daar ben ik blij om.

Ik wil er echter direct bij zeggen, dat de tot nu toe behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Met een economische recessie in het vooruitzicht moeten we blijven kijken hoe we de balans kunnen behouden. Enerzijds moeten we betalen voor de noodzakelijke voorzieningen en ontwikkelingen in de stad. Anderzijds moeten we ook voortdurend opletten dat we het geld van de burgers niet verspillen."

Het Coelo stelt het Belastingoverzicht grote gemeenten jaarlijks op, in opdracht van het Belastingoverleg Grote Gemeenten (BOGG). Daarin staan de tarieven in de 36 grootste Nederlandse gemeenten. Het Belastingoverzicht grote gemeenten 2009 is te vinden op www.coelo.nl

Noot voor de redactie,