Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 17 februari 2009

Veldbus interfaces voor HBM koppelmeetflens dankzij TIM 40 module

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), producent van geavanceerde meet- en weegapparatuur, heeft de toepassingsmogelijkheden voor de T40 koppelmeetflenzen verbeterd dankzij de introductie van de Torque Interface Module. Deze TIM 40 module is ontwikkeld om koppeling met veldbus interfaces als CANopen en ProfibusDP mogelijk te maken.

Met de TIM40 module kunnen integraties met Ethernet netwerken gerealiseerd worden, waardoor outputs van ongeveer 40.000 meetwaarden per seconde mogelijk zijn. Naast snelle data-output biedt de TIM 40 ook andere functies zoals meetbereiksinstellingen, filtering van meetwaarden en het nulstellen van het koppelsignaal. De module breidt de T40 range bovendien uit met additionale analoge en digitale interfaces (0 ...10 V en 4...20 mA) ter aanvulling van de voltage- en frequentie-outputs, die al voor de T40 koppelmeetflenzen leverbaar waren.

De nieuwe TIM 40 interface module van HBM wordt geleverd op een standaard DIN-rails en kan dus direct op een testbank gemonteerd worden. Bescherming conform IP67 kan worden gerealiseerd met behulp van een behuizing, die als optie leverbaar is. De TIM 40 interface module in combinatie met T40 koppelmeetflenzen is vooral geschikt in testbanken voor motoren, versnellingen of chassis voor de automobielindustrie. Andere veelgebruikte toepassingen zijn het testen van electromotoren, pompen en generatoren.

De T40-serie koppelmeetflenzen is geschikt voor het meten van nominale koppels van 500 N·m, 1kN.m, 2 kN·m en 3 kN·m. en valt in nauwkeurigheidsklasse 0.05. De lengte van de koppelflens is beperkt om ruimte in testbanken te besparen. Dankzij de hoge toelaatbare parasitaire krachten kunnen machine-elementen direct op de flens gemonteerd worden zonder dat er additionele verloopstukken of koppelingen gemonteerd moeten worden. De T40 is speciaal ontworpen voor ruwe omstandigheden en is onderhouds- en slijtagevrij, omdat er geen sleepringen of lagers in zitten. Om een betrouwbare, digitale transmissie van de meetgegevens van stator naar rotor te garanderen wordt een speciale sigma-delta converter gebruikt. In de T40 is de zender voor draadloze overdracht in de flens geïntegreerd. Dankzij de transmissiesnelheid van 1.0 MBaud en de foutidentificatie is de T40 uiterst betrouwbaar.


---