European Union



Brussel, 17 februari 2009

Campagne "Europa voor patiënten": eerste EU-gezondheidsprijs voor journalisten geïntroduceerd

Vandaag introduceert de Europese Commissie de eerste EU-gezondheidsprijs voor journalisten in de gedrukte media en op internet. Deze prestigieuze prijs is een belangrijk onderdeel van de campagne Europa voor patiënten die onlangs van start is gegaan. De prijs is een blijk van erkenning en een stimulans voor goede gezondheidsjournalistiek in heel Europa. Het is de bedoeling hiermee het debat over EU-gezondheidsvraagstukken te stimuleren, met name over de initiatieven in verband met de campagne Europa voor patiënten.

Androulla Vassiliou, de EU-commissaris voor gezondheid, zei er het volgende over: "Met deze prijs worden de cruciale rol en verantwoordelijkheid van journalisten erkend bij het bekendmaken van het gezondheidsbeleid en -acties van de EU aan de Europese burgers. De initiatieven die deel uitmaken van de campagne Europa voor patiënten - zoals kankerscreening, veiligheid van patiënten, orgaandonatie en
-transplantatie, gebruik van antibiotica en grensoverschrijdende gezondheidszorg - zijn zaken die ons allemaal aangaan, en weerspiegelen de prioriteit van de Commissie om de burger voorop te stellen. Ik hoop dat deze prijs aanleiding zal zijn voor discussies op plaatselijk, nationaal en Europees niveau."

Artikelen die tussen 2 juli 2008, de datum waarop het eerste Europa voor patiënten-initiatief werd goedgekeurd, en de sluitingsdatum, 15 juni 2009, in de gedrukte media en op internet zijn verschenen, komen in aanmerking. Journalisten kunnen hun artikelen inzenden met behulp van het online inschrijvingsformulier op de website van Europa voor patiënten. Op de website vindt u tevens meer informatie over de regels en voorwaarden.

De selectieprocedure verloopt in twee stappen. Eerst kiest een nationale jury, die wordt voorgezeten door de Vertegenwoordiging van de Commissie en bestaat uit twee gezondheidsexperts en twee journalisten, een nationale finalist uit elke lidstaat. Bij de tweede stap worden de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs uitgekozen. Dit is een taak voor de EU-jury onder voorzitterschap van de directeur-generaal voor gezondheid en consumenten van de Europese Commissie, de heer Robert Madelin. Zodra de namen van de leden van de nationale en de EU-jury vaststaan, worden deze op de website van Europa voor patiënten bekendgemaakt.

De 27 finalisten worden uitgenodigd voor een mediaseminar over EU-gezondheidsvraagstukken en voor de officiële prijsuitreiking door commissaris Vassiliou, die in het najaar van 2009 in Brussel worden gehouden. De eerste prijs bedraagt 5 000 euro, de tweede 3 000 euro en de derde 2 000 euro. De EU-gezondheidsprijs voor journalisten en de campagne Europa voor patiënten worden gefinancierd uit het communautaire actieprogramma op het gebied van gezondheid 2008-2013.

De EU-gezondheidsprijs is bedoeld als jaarlijks terugkerend evenement en zal op termijn ook betrekking krijgen op de audiovisuele media. Dit is echter mede afhankelijk van het succes en de ervaringen van dit jaar.

Om een artikel in te zenden en meer te weten te komen over de EU-gezondheidsprijs voor journalisten kunt u terecht op de website van Europa voor patiënten:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_en.htm

Het tweede communautaire actieprogramma op het gebied van gezondheid 2008-2013

http://ec.europa.eu/health/ph_programme/pgm2008_2013_en.htm