Scheidingsconsument verdwaalt


Aantal wegen naar een (echt)scheiding enorm toegenomen

BARENDRECHT, 20090218 -- De laatste jaren is het aantal wegen naar een (echt)scheiding enorm toegenomen. Naast de reguliere advocatuur zijn er inmiddels ook tal van scheidingsmediators, -consultants, -makelaars, -experts, -adviseurs, -planners en internet-scheidingsadvocaten opgestaan. Het lijkt er wel op dat iedereen een graantje mee wil pikken van deze groeiende markt. En het blijft hier niet bij. Onlangs is de Collaborative Divorce methode over komen waaien naar Nederland. Maar door al deze methodes ziet de scheidende consument al snel 'door de bomen het bos niet meer'. Tijd dus voor een toelichting.

De methoden

De meest bekende methode om te gaan scheiden is dat ieder een advocaat neemt en op die manier al strijdend probeert te komen tot een regeling. Een groot voordeel van deze methode, is dat ieders persoonlijke belang c.q. standpunt goed naar voren wordt gebracht. Een nadeel van deze methode is de vaak enorme lange strijd, de enorme kosten en de trauma's die daarbij worden veroorzaakt.

Door de nadelen van de genoemde methoden is "mediation" populair geworden. Veel advocaten die gespecialiseerd zijn in personen- en familierecht, hebben de mediation methode toegevoegd aan hun expertise. Hierdoor ontstond de advocaat/mediator welke veelal zijn aangesloten bij de vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsbemiddelaars (vFAS).

Bij mediation wordt getracht om in onderling overleg tot overeenstemming te komen over alles wat moet worden geregeld. Daarbij moet worden gedacht aan zaken op financieel, juridisch, relationeel en emotioneel gebied. De scheidingsbemiddelaar houdt als een soort neutrale scheidsrechter, de belangen van beide partijen in het oog. Een goede mediator kan dus ook nimmer adviseren. Immers partijen dienen zelf tot overeenstemming te komen. Het nadeel kan zijn dat de eigen standpunten niet worden verdedigd, maar dat er wordt toegewerkt naar een regeling welke het wederzijdse belang dient. Partijen moeten er dus voor open staan om in goed gemeenschappelijk overleg er samen uit te komen.

Naast de advocaat/mediators zijn er ook tal van "gewone" mediators. Wat daarbij van belang is, is om te weten dat iedereen zich mediator mag noemen. Het is een volledig vrij beroep. Om die reden is het raadzaam te vragen naar de achterliggende opleiding en vaardigheden van de mediator. Indien hij of zij is aangesloten bij het NMI, geeft dat wat meer zekerheid omtrent de mediation vaardigheden. Maar pas op, het zegt nog niets over het deskundigheidsniveau omtrent zaken die zich afspelen binnen een (echt)scheidingsproces!

Via het internet scheiden heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. De aanbieders buitelen over elkaar heen en de prijzen worden lager en lager. Achter de internetscheidingen zitten advocatenkantoren die de regels van hun beroepsorganisatie wel erg ruim oprekken. Via deze internetscheidingen werken zij als een soort postbode naar de rechtbank toe. Maar let op, deze internet-scheidingsadvocaten doen dus verder niets. De scheidende consument dient zelf zijn of haar convenant op te maken, de alimentatie overeen te komen en allerhande financiële en juridische problemen te overwinnen. Eigenlijk is zo'n scheiding alleen te overdenken indien men kort gehuwd is geweest, geen kinderen heeft en geen vermogen of schulden heeft. In alle overige gevallen is een dergelijke scheiding vragen om (latere) problemen.

Een scheidingsplanner is een (FFP-gecertificeerd) financieel planner die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren omtrent de financiële en fiscale vraagstukken rondom een (echt)scheiding. Scheidingsplanners werken nauw samen met juristen, advocaten/mediators en notarissen en kunnen het scheidingstraject desgewenst geheel voor u begeleiden. Het ontstaan van De Scheidingsplanner heeft zijn oorsprong in een onderzoek van de vFAS uit 2006 waaruit is gebleken dat de grootste twistpunten bij een scheiding zijn: geld en de kinderen.

In hoofdlijnen is te stellen dat circa 80% van een scheidingstraject gaat over het verdelen van het vermogen en het overeen komen van een alimentatieregeling. Daarbij gelden natuurlijk de problemen omtrent de huisvesting (wie kan in het huis blijven wonen), de pensioenverdeling en het alimentatierisico. Op het moment dat deze hindernissen zijn genomen blijkt dat het treffen van een regeling omtrent de kinderen vrij gemakkelijk gaat. Vanuit deze wetenschap is De Scheidingsplanner ontstaan. De scheidingsplanner start dus nagenoeg geheel vooraan in het traject met het "bouwen" van een financiële regeling voor de partners. Daarna worden de afspraken met betrekking tot de kinderen vastgelegd in een zorgplan. Het maken van het convenant is het sluitstuk van een traject.

Collaborative Divorce, of de "overlegscheiding" is een nieuwe manier van scheiden. Hierbij werken de partners, hun beider advocaten en een extern (financieel) adviseur samen op een manier die borg staat voor het scheiden met zoveel mogelijk respect. Collaborative Divorce advocaten werken dus vanuit een coöperatief perspectief, in plaats van competitief. Zij streven naar een "win-win" situatie in plaats van een "win-verlies" situatie. Collaborative Divorce een methode tussen mediation en procederen in. De cliënten met hun advocaten vormen de basis. Het proces moet voor beide partners transparant zijn en de partners moeten alle essentiële informatie naar voren brengen. De advocaten behartigen primair het belang van hun cliënt en zien erop toe dat het proces aan beide kanten eerlijk en constructief verloopt. De partners kunnen ook deskundigen inschakelen. Meestal wordt één deskundige door beide partners aangewezen, waardoor wordt voorkomen dat meerdere deskundigen onderling het niet eens kunnen worden. Een mogelijke deskundige bij een Colaborative Divorce kan De Scheidingsplanner zijn.

Alle overige initiatieven zijn een combinatie van voornoemde methoden. Veelal is het een combinatie van niet gecertificeerde mediators in combinatie met internet. Zo ontstaan er initiatieven van niet ter zake deskundig adviseurs, waarbij de scheidende consument maar moet afwachten met wie ze van doen hebben. De consumenten worden verleidt met mooie pakketaanbiedingen, maar wat ze daar voor terugkrijgen is vaak een onjuist of onvolledig juridisch-, financieel-, fiscaal- of psychologisch advies.

Kosten

Veel scheidingsconsumenten zien op tegen de kosten van een (echt)scheiding. Dat is terecht want een scheiding kost veel geld. In hoofdlijnen is te stellen dat een gemoedelijk verlopen scheiding net zoveel kost als een aangeklede receptie op een huwelijksfeest. Wanneer men samen naar een advocaat/mediator gaat en men er snel met elkaar uit is, kost dat gemiddeld circa ¤ 6.000,--. Als men ruzie gaat maken met ieder een eigen advocaat beginnen de kosten meestal al op zo'n ¤ 6.000,-- per persoon en het einde daarvan is ongewis.

U kunt zich dan ook voorstelen, dat een internetscheiding van ¤ 595,-- niet veel kan inhouden. Immers na aftrek van BTW en de verplichte griffiekosten (¤ 201,--) resteert er voor de behandelend advocaat een honorarium van slechts ¤ 330,--. Uitgaande van een doorsnede advocatentarief, kan deze niet meer dan 2 uur aan een zaak besteden.

Er zijn ook aanbieders die werken met "pakketten". Dit heeft als voordeel dat de consument weet waar hij of zij aan toe is. Een nadeel is wel, dat bij de samenstelling van de pakketten door de aanbieders rekening wordt gehouden met onvoorziene extra werkzaamheden, waardoor die pakketten vaak onnodig kostbaar kunnen zijn én dat dus voor extra werkzaamheden en het "uitspitten" van een probleem geen tijd is. De consument loopt dus het risico, dat die trajecten afgeraffeld worden.

Wanneer we spreken over een scheidingstraject, met daarin juridisch, financieel en fiscaal advies, alimentatieberekening en advies, pensioenverevening en advies, alimentatierisico, budgetadvies, woonadvies, zorgplan voor de kinderen, circa 5 gesprekken, een goed doordacht convenant en de afhandeling bij de rechtbank, dan moet men rekenen op circa 35 uur dat geïnvesteerd wordt in een traject. Afhankelijk van het uurtarief van de adviseur, moet men dus redelijkerwijs denken aan een kostprijs van circa ¤ 4.000,-- tot ¤ 10.000,-- voor een geheel traject.

Indien de scheidingsconsument geen behoefte heeft aan zo'n uitgebreid traject of veel zaken zelf kan uitzoeken, kan hij of zij er ook voor kiezen een compacter traject in te gaan. Men moet daarover goede afspraken maken met de adviseur, maar houdt u daarbij wel vast aan de eis tot het krijgen van kwaliteit. Want anders is goedkoop uiteindelijk duurkoop!

Ing. Arnoud P.H. Oostveen
Oprichter De Scheidingsplanner

Over De Scheidingsplanner

De Scheidingsplanner is een organisatie van (FFP-gecertificeerd) financieel planners, die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van de financiële afwikkeling van (echt)scheidingen. De Scheidingsplanner werkt niet alleen in opdracht van beide partners maar wordt ook als deskundige ingezet om mee te denken over financiële en fiscale oplossingen bij meer complexe (echt)scheidingen. De Scheidingsplanner heeft thans 43 vestigingen in Nederland en groeit in 2009 naar circa 60 vestigingen.

De Scheidingsplanner