NIOD


10.2.2009

Lezing over globalisering van het Holocaustdebat op dinsdag 17 februari.

Het NIOD en het Verzetsmuseum Amsterdam organiseren een lezingenreeks, waarin de resulta¬ten van nieuw historisch onderzoek worden gepre¬senteerd. In het verzetsmuseum Amsterdam spreken op 17 februari, aanvang 15.30 uur dr. Wichert ten Have en Prof. dr. Johannes Houwink ten Cate over de globalisering van het Holocaustdebat. Moderator is Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam.

Na de korte periode van 'Het Grote Zwijgen' en 'Het Grote Schrijven' tussen 1945 en 1950 heeft de Holocaust wereldwijd een plaats gekregen in de herinnering. Dat de Holocaust nu van veel groter belang wordt geacht dan toen deze plaatsvond, bleek wel tijdens de verhitte debatten over de joodse tegoeden in de jaren negentig, die over de hele wereld op bijna identieke wijze werden gevoerd. Er zijn historici die menen dat bewustzijn van de Holocaust nodig is als een toelatingsbewijs voor de Westerse wereld. Dit roept natuurlijk de vraag op wat dat Holocaust-bewustzijn eigenlijk is, en welke politieke normen en waarden er worden nagestreefd als er wordt gesproken over de 'lessen uit het verleden'.

Wichert ten Have is directeur van Centrum voor Holocaust en Genocide Studies en Johannes Houwink ten Cate is hoogleraar Holocaust en Genocide Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

De lezingen die het NIOD en het verzetsmuseum voor het derde opeenvolgende jaar organiseren passen dit jaar in het thema Wereldoorlog is wereldgeschiedenis, aansluitend bij het nieuwe onderzoeksprogramma van het NIOD dat in 2007 is gestart. Uitgangspunt van de lezingenreeks Wereldoorlog is wereldgeschiedenis is dat onderzoek naar het internationale karakter van de Tweede Wereldoorlog die oorlog blijvende ac­tuele betekenis kan geven in deze tijd van globalisering. De internationale invalshoek heeft uiteenlopende onderzoeksthema's opgeleverd. De lezingenreeks geeft daarvan een mooi overzicht.

Praktische informatie

Duur: ± 45 minuten, gevolgd door een discussie met het publiek (tot ongeveer 17 uur) en een afslui­tende borrel

Toegang: 7,50 euro / met korting 5,00 inclusief museumbezoek Donateurs NIOD / Verzetsmuseum en lezers van het Historisch Nieuwsblad krijgen korting.

Reserveren is gewenst: telefoon 020 6202535 dagelijks tussen 11-17 uur of per e-mail info@verzetsmuseum.org

Bezoek met uw entreebewijs van de lezingen­reeks ook de wisseltentoonstelling in het Ver­zetsmuseum: 'Protesteer ! Actieposters vanaf 1965't//m 29 maart 2009

Volgende lezingen zijn:

Dinsdag 17 maart 2009
Unilever between Reich and Empire, 1939-45 International Business and National War Interests Dr. Ben Wubs
Moderator: Prof. dr. Peter Romijn, hoofd afdeling onderzoek NIOD

Dinsdag 21 april 2009
De bezetting op televisie

Ad van Liempt