Ingezonden persbericht


Persbericht Kartika Liotard (Europarlementariër voor de SP):

WAT NOU, "LEGAAL HOUT"!

Dinsdag 17 februari 2009 wordt in de vakcommissie Milieu van het Europees Parlement gestemd over de richtlijn betreffende het weren van illegaal hout van de EU-markt zoals die door de Europese Commissie is voorgesteld.

De Commissie is in haar richtlijn geheel voorbij gegaan aan het feit dat het de bedoeling is bos en bosgebieden te beschermen en de rechten van de inheemse bevolking te eerbiedigen. De Commissie heeft in haar voorstel nog niet eens een doel geformuleerd.

"De door de Commissie voorgestelde richtlijn om illegaal hout van de EU markt te weren is zo lek als een mandje. Met deze richtlijn houden we echt geen illegaal hout buiten de deur in Europa. Zelfs de definitie voor 'legaal hout' is zo vaag dat je er alle kanten mee opkunt," aldus Kartika Liotard.

Als er bijvoorbeeld in een houtproducerend land geen of nauwelijks regelgeving is ten aanzien van de houtkap en als in dat land ook de rechten van de inheemse bevolking (die voor hun overleven van het bos afhankelijk zijn) niet wettelijk zijn vastgelegd, dan is volgens de voorgestelde richtlijn het hout uit dat land legaal!

Liotard: "In zo een geval is het mogelijk dat "fout" hout ons land legaal binnenkomt. Dat vind ik zeer verontrustend en erg misleidend. Denk hierbij aan kaalkap en uit het oerwoud verdreven inheemse stammen. Dat is je reinste volksverlakkerij. Wat nou, legaal hout! Daar ben ik echt verontwaardigd over. Ook als ik lees dat lokale stammen écht te leiden hebben onder legale destructieve houtkap, en dat bossen legaal geplunderd worden." Afgelopen week heeft Liotard in het Europees Parlement tijdens een debat speciale aandacht gevraagd voor de inheemse stammen die voor hun overleven van het bos afhankelijk zijn.

Ook heeft zij een stortvloed aan wijzigingsvoorstellen ingediend. In de eerste plaats om de invoer van illegaal hout onmogelijk te maken maar óók om te zorgen dat de Europeaan niet meer misleid wordt door de definitie "legaal hout", zoals nu het geval is. "Ik ga ervoor dat in de nieuwe richtlijn de definitie "legaal hout" komt te staan voor "gegarandeerd verantwoord gekapt hout", en niets minder dan dat. Ik ben tegen de Pinoccio opstelling van de Commissie, leugenhout komt er bij mij niet in!"
---

noot,