Rijksmuseum


Persbericht Rijksmuseum

Aanbesteding Rijksmuseum naar wens
De aanbesteding van het nieuwe Rijksmuseum verloopt tot nu toe naar wens. Minister Plasterk, opdrachtgever van dit rijksproject, heeft vandaag het groene licht gegeven voor de gunning van de eerste vier percelen van de grootscheepse renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. De betrokken aannemers blijven binnen het beschikbare budget. Vanaf half november kunnen de bouwactiviteiten beginnen.

Februari dit jaar besloten het ministerie van OCW, de Rijksgebouwendienst en het Rijksmuseum een nieuwe aanbestedingsprocedure uit te schrijven voor het Rijksmuseum omdat de inschrijvende aannemer een bod uitbracht dat de minister 'onaanvaardbaar' verklaarde. Tegenover een begroting van 134 miljoen euro kwam de aanbieding van de aannemer uit op 222 miljoen euro. Dat verschil van bijna 90 miljoen euro werd 'uit een oogpunt van zorgvuldige besteding van collectieve middelen' veel te groot geacht. Daarop is besloten de opdracht opnieuw aan te besteden.

Zeven percelen
Het aanbestedingsrecht laat het echter niet toe dat tweemaal precies dezelfde opdracht wordt aanbesteed. De laatste fase van de verbouwing van het hoofdgebouw van het rijksmuseum is daarom in zeven percelen opgesplitst: 1. Civiele werken ondergronds tot en met het maaiveld, 2. Werktuigkundige, regeltechnische en sanitaire installaties, 3. Elektrotechnische installaties (inclusief data-infrastructuur), 4. Lift- en transporttechnische installaties, 5. Bouwkundige werkzaamheden hoofdgebouw: nieuwbouw, restauratie, constructie en afbouw, 6. Restauratie en onderhoud daken en gevels hoofdgebouw, 7. Restauratie villa en Teekenschool. De eerste vier percelen moeten het eerst uitgevoerd worden en de opdracht daartoe kan nu gegund worden. Op elk van deze percelen heeft een aantal aannemers ingeschreven. Minister Plasterk heeft vandaag aan de Rijksgebouwendienst het groene licht gegeven deze percelen aan vier aannemers te gunnen. De aanbesteding van de laatste drie percelen kan nu verder worden afgerond. Hierover wordt begin 2009 meer duidelijkheid verwacht. Inmiddels is begonnen met de inrichting van een bouwplaats rondom het Rijksmuseum. Naar verwachting is de vernieuwing, verbouwing en renovatie van het Rijksmuseum eind 2012/begin 2013 helemaal klaar.

---- --