Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 17 februari 2009

Utrechtse economie structureel verbeteren

Noodzaak betere onderwijshuisvesting en betere opvang in Utrecht

Vandaag zijn de sombere cijfers van het Centraal Plan Bureau bekend geworden met de inschatting dat de Nederlandse economie in 2009 met 3,5% krimpt en de voorspelling dat de werkloosheid sterk zal toenemen. De verwachting is dat investeringen van bedrijven dit jaar met maar liefst 10% zullen afnemen. D66 roept het college op om duurzaam te investeren in structurele verbeteringen. Creatieve oplossingen voor het slechte binnenklimaat van Utrechtse scholen, het achterstallig onderhoud van basisscholen en een tekort op buitenschoolse opvang zijn noodzakelijke maatregelen, vindt D66.

Het Utrechtse college heeft beloofd, op verzoek van D66, om eind maart/begin april te komen met een integraal overzicht van de gevolgen van de economische crisis op de Utrechtse economie en de gemeentelijke begroting van 2009. Vandaag stelt D66 schriftelijke vragen over de nieuwe ontwikkelingen.

Fractievoorzitter Gerda Oskam: "Nu het rijk een reddingsplan wil opstellen voor de economie, in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), is het voor D66 noodzakelijk dat dit plan voor Utrecht structurele verbeteringen kan opleveren. Alleen op déze manier is het naar voor halen van projecten goed voor de inwoners van de gemeente Utrecht, nu en in de toekomst. Ik zeg altijd, je moet - zeker in deze tijd - creatief, innovatief en onderscheidend zijn om de economische problemen het hoofd te bieden.

Utrecht heeft een financieel tekort op drie onderwerpen die van groot belang zijn voor de toekomst van de inwoners van Utrecht en Leidsche Rijn: het slechte binnenklimaat van scholen, het achterstallig onderhoud van basisscholen en een tekort op buitenschoolse opvang. Die problemen kunnen we nu wellicht sneller oppakken als onderdeel van een Utrechts stimuleringsplan voor de economie met structurele positieve effecten."

Bijlage: de schriftelijke vragen van D66 over beter onderwijshuisvesting en betere buitenschoolse opvang als stimulering van Utrechtse economie


Noot voor de redactie,