Rijksmuseum


Jan Cossiers, Portret van Cornelis Cossiers, 1658, tekening, Rijksmuseum

Rijksmuseum verwerft deel belangrijke tekeningenverzameling Grote schenking uit collectie
Prof. Dr. I.Q. van Regteren Altena

Het Rijksmuseum heeft 45 tekeningen verworven uit één van de laatst overgebleven belangwekkende tekeningenverzamelingen in Nederland, die van Prof. Dr. I. Q. van Regteren Altena (1899-1980), hoogleraar kunstgeschiedenis en directeur van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum. De zestien mooiste tekeningen en één terracotta beeld, alle van grote kunst- of cultuurhistorische waarde, worden vanaf vandaag getoond aan het publiek.

Onder de werken zijn schatten uit de 16de tot en met de 18de eeuw, zoals Boerenkermis van Karel van Mander, een portret dat Rubens-medewerker Jan Cossiers maakte van zijn zoontje Cornelis en een grandioze boomstudie van Roelant Savery. Uit een schetsboek van Maarten van Heemskerck komt een studieblad met Romeinse ruïnes (c. 1535) en Cornelis Pronk tekende in het midden van de 18de eeuw vier gezichten op het -niet meer bestaande- huis Spieringshoek, in de buurt van Schiedam.

Ook uit de collectie van Van Regteren Altena is een uitzonderlijk beeld van een staande jonge vrouw, dat wordt toegeschreven aan de Engelse beeldhouwer Nicholas Stone (1586-1647), die tussen 1607 en 1613 naaste medewerker was van de Amsterdamse stadsbeeldhouwer en -bouwmeester Hendrick de Keyser (1565-1621). Het is één van de vroegst bekende studies in terracotta uit de Nederlanden.

Ten slotte wordt een recent door het Rijksmuseum verworven studie van twee vrouwelijke naakten van Jacques de Gheyn (1565-1629) getoond. Dit topwerk behoorde niet tot de collectie van Van Regteren Altena, maar zou wel zijn gedroomde aanwinst zijn geweest (hij promoveerde op De Gheyn in 1936)*.

Al vanaf de jaren '20 van de vorige eeuw verzamelde Van Regteren Altena tekeningen uit verschillende landen en perioden, met een voorkeur voor Nederlandse tekeningen uit de late 16de/begin 17de eeuw. Al vroeg was zijn band met het Rijksmuseum nauw en schonk hij zo nu en dan uit zijn steeds rijker wordende verzameling. Na zijn dood in 1980 legateerde Van Regteren Altena aan het museum en nadat zijn weduwe was overleden besloten hun kinderen eveneens tekeningen aan het Rijksmuseum te schenken. Zij maakten voor deze bijzondere schenking gebruik van de fiscale regeling 'Successie betalen met kunst'. Deze regeling houdt in dat erfgenamen een kwijtschelding kunnen krijgen van de successierechten over de nalatenschap tot 120% van de waarde van het kunst- cultuurhistorisch object(en).


* Deze tekening kon voor Nederland worden behouden dankzij steun van de BankGiro Loterij, Vereniging Rembrandt, SNS REAAL Fond, VSNFonds én een schenking van de eigenaar.

Noot voor redacties:

Beeld kunt u downloaden via www.rijksmuseum.nl/pers