GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks verheugd over asieluitspraak Europees Hof

Brussel/Den Haag, 17 februari 2009 - Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag de voorwaarden verduidelijkt waaronder asielzoekers recht hebben op tijdelijke bescherming in de Europese Unie. Daaruit blijkt dat de Nederlandse regering een te beperkte uitleg geeft aan de Europese asielrichtlijn uit 2004.

Kathalijne Buitenweg, Europarlementariër voor GroenLinks, is verheugd over de uitspraak van het Hof. "Asielzoekers uit conflictgebieden komen niet altijd in aanmerking voor de vluchtelingenstatus. Het is voor hen vaak moeilijk om te bewijzen dat zij wel degelijk gevaar lopen wanneer zij teruggestuurd worden naar hun land van herkomst. Het Hof maakt dit nu makkelijker. Asielzoekers hoeven niet langer aan te tonen dat zij individueel mikpunt zijn bedreigingen alvorens in aanmerking te komen voor een tijdelijke verblijfsvergunning. Bij ernstige conflicten met veel willekeurig geweld loopt elke teruggestuurde asielzoeker gevaar, zo stelt het Hof vast."

Naïma Azough, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, wijst erop dat het tot nu toe de Nederlandse regering is die beslist of voor asielzoekers uit conflictgebieden 'categorale bescherming' geldt. "Op grond van de Hofuitspraak krijgen asielzoekers uit andere conflictgebieden eerder aanspraak op tijdelijke bescherming. Daarmee is het categorale beleid niet meer in eerste instantie een politieke beslissing, maar ook een rechterlijke afweging. Nederland en andere EU-landen zouden alle afgewezen asielaanvragen van mensen uit landen als Irak, Afghanistan en Oost-Congo opnieuw moeten beoordelen."


-------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers