Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 17 februari  |
|2009                                              |

1. Buitenlandse reizen De Commissaris van de Koningin woont de vergadering van de European Association of State Territorial Representatives in Stockholm bij. Zij vertegenwoordigt daarbij de Nederlandse Commissarissen van de Koningin. De vergadering vindt in mei plaats. Twee directeuren nemen, samen met collegae van andere provincies, deel aan een Masterclass strategie, innovatie en governance aan de Universiteit van Boston in de Verenigde Staten.

2. Gemeentelijke herindeling Oss en Lith Gedeputeerde Staten wachten verdere besluitvorming in de gemeenteraden van Oss en Lith af. De gemeenteraden hebben op 22 januari 2009 een "herindelingsontwerp Oss en Lith" vastgesteld waarvan Gedeputeerde Staten kennis nemen. GS waarderen het dat het herindelingsontwerp, naast de gebruikelijke criteria uit het Rijksbeleid als bestuurskracht, interne en regionale samenhang, ook een eigen toekomstvisie is geschetst voor de nieuwe gemeente. Daarbij staat de ambitie centraal een actieve en complete leefgemeente te zijn met een krachtige stad en leefbare dorpen. Speciale aandacht is er voor het dorpencluster Lith, een hoofdkern met verschillende subkernen.

3. Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderijen De Europese Commissie is van mening dat de provinciale subsidieregeling 2008 voor de verplaatsing van intensieve veehouderijen niet voldoet aan de voorwaarden van de Europese Vrijstellingsverordening. De commissie stelt dat de subsidiabele kosten hoger liggen dan hetgeen is toegestaan voor een eenvoudige verplaatsing van een bedrijf naar een andere lokatie. GS gaan overleggen met de Europese Commissie en handelen de ontvangen aanvragen voor de subsidie van de verplaatsing van veehouderijen af overeenkomstig de wél goedgekeurde regeling uit 2005.

4. Structuurvisie Beerze In het voorontwerp van de structuurvisie Beerze is de ontwikkeling opgenomen van een robuuste ecologische zone tussen Bergeyk en het Dommeldal bij 's-Hertogenbosch. Het doel van deze structuurvisie is om via het project De Levende Beerze de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) klimaatbestendiger te maken, de waterhuishouding te verbeteren en kansen te bieden aan economische ontwikkeling, in het bijzonder voor de grondgebonden landbouw. Het project De Levende Beerze is één van de projecten uit het programma Mooi Brabant. De structuurvisie is door de provincie ontwikkeld, samen met de gemeenten, het waterschap de Dommel, de natuurorganisaties, de ZLTO en de reconstructiecommissies. GS hebben het voorontwerp van de structuurvisie toegezonden aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu en de Provinciale Omgevingscommissie.

5. Het Groene Woud Gedeputeerde Staten stellen in totaal maximaal E 500.000 subsidie beschikbaar voor het verwezenlijken van informatiecentra in het nationale landschap Het Groene Woud. In die centra worden bezoekers geïnformeerd over de vele mogelijkheden voor recreatie, cultuur- en natuurbeleving en over streekeigen producten. Subsidie is aan te vragen van 1 maart tot 1 juli 2009.

6. Grondverwerving EHS Gedeputeerde Staten sturen een aanvullende notitie met daarin criteria en de procedure voor het aanwijzen van zogenoemde prioritaire gebieden binnen de Ecologische Hoofdstructuur naar de statencommissie Ruimte en Milieu.

7. Subsidieregeling Openbaar Vervoer Gemeenten kunnen voor kleinschalige maatregelen, om het openbaar vervoer beter te laten doorstromen, subsidie aanvragen bij de provincie in de periode 2009 tot en met 2013. GS hebben hiervoor E 200.000 per jaar ter beschikking gesteld.

8. Uitvoeringsprogramma's infrastructuur In acht regionale uitvoeringsprogramma's 2009 staan 174 infrastructurele projecten en 60 pakketten van maatregelen. De provincie co-financiert deze voor in totaal E 26.999.050. Dit is het resultaat van intensieve samenwerking tussen provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat en diverse maatschappelijke organisaties. Deze programma's incl. de co-financieringsregeling Verkeer en Vervoer hebben Gedeputeerde Staten vastgesteld en worden ter kennisname toegestuurd aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

9. Ontwikkel bedrijf Gedeputeerde Staten sturen een notitie naar de commissie Ruimte en Milieu waarin de contouren van het provinciale ontwikkelbedrijf zijn beschreven.

10. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Alphen-Chaam voor het bouwen van een woning, Heistraat 20, Chaam; de gemeente Asten voor heroprichten van een woning met gararge, Slobeendweg 15; de gemeente Breda voor nieuwbouw 2 woontorens, hoek Loevesteinstraat/Zorgvlietstraat/Zwijsbergenstraat; de gemeente Cuijk voor het geheel oprichten van een woning, W.P.F. Ghijssenstraat; de gemeente Eindhoven voor de bouw van een Automotive Innovation- en Experience Center (AIEC); de gemeente Eindhoven voor bouw Spilcentrum (Slingertouw) Grasrijk, Meerhoven; de gemeente Landerd voor de aanleg van een ondergrondse aardgastransportleiding, traject tussen Beuningen en Odiliapeel; de gemeente Oirschot voor uitdeukbedrijf Magic Deuk, Broekstraat 7a en voor de realisatie van 37 woningen in het plangebied Haagakkers II in Oostelbeers; de gemeente Sint-Oedenrode voor de bouw van een woning, Haver ongenummerd; de gemeente Someren voor het realiseren van een ruimte-voor-ruimte-woning, Kerkendijk (ongenummerd); de gemeente Veghel voor de uitbreiding van tweewielerzaak, Sluisstraat 33; de gemeente Dongen voor het bouwen van 6 woningen aan de Meester Janssenweg; de gemeente Hilvarenbeek voor aanleg/realisatie vierde ontsluitingsweg aan de rotonde N269 nabij bedrijventerrein De Mierbeek te Esbeek; de gemeente Hilvarenbeek voor het bouwen van een woning en verplaatsing van een rioolgemaal, Echternachstraat ongenummerd 23 en 25 te Diessen; de gemeente Oirschot voor woningsplitsing langgevelboerderij, 't Ven 1 te Oirschot; de gemeente Reusel-De Mierden voor de bouw van 10 woningen aan de Kleine Hassel te Lage Mierde; de gemeente Breda voor sloop en nieuwbouw brandweerkazerne aan de Zandgrouw 3 te Teteringen; de gemeente Tilburg voor de bouw van 33 woningen aan de Kruidenlaan te Tilburg en voor het vergroten van een tandartsenpraktijk aan de Conservatoriumlaan 56 te Tilburg.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Kasteelweide van de gemeente Loon op Zand, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het bestemmingplan Eeneind van de gemeente Nuenen, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Mierlo van de gemeente Geldrop-Mierlo, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Wolput Vlijmen van de gemeente Heusden, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Nieuwe-Borgvliet van de gemeente Bergen op Zoom, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Ruimte voor Ruimte Laag Spul van de gemeente Hilvarenbeek, hebben het bestemmingsplan De Streek van de gemeente Etten-Leur gedeeltelijk goedgekeurd, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Kom Middelbeers van de gemeente Oirschot, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Maatsestraat van de gemeente Uden, hebben het bestemmingsplan De Run 2008 van de gemeente Veldhoven gedeeltelijk goedgekeurd, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Nieuw Herlaer van de gemeente Sint-Michielsgestel, hebben goedkeuring verleend aan wijzigingsplan ex artikel 11 WRO voor splitsing van een woning aan het perceel Hees 32 te Eersel, hebben zienswijze ingediend tegen bestemmingsplan De Kets-West II van de gemeente Loon op Zand, hebben zienswijze ingediend tegen ontwerp-bestemmingsplan Meerheide III van de gemeente Eersel, hebben zienswijze ingediend tegen ontwer-bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Cranendonck.