Nieuw-Vlaamse Alliantie


Afschaffing tweede zitdag bij openbare verkopen (17/02/09)

Hoewel de openbare verkoop van een huis wettelijk geen twee zitdagen moet hebben, gaan de meeste kopers hier tegenwoordig wel van uit. Gevolg: lage opkomsten op de eerste zitdag én een reële stijging van de kosten. Niet alleen de kosten op de toewijzingsprijs van het huis stijgen meestal met 1 procent, ook de aankondiging van een tweede zitdag in de krant en het verplichte publiceren van nieuwe affiches jagen de verkoopprijzen de hoogte in. Voor een huis dat verkocht wordt aan 168.000 leidt dat al snel tot 2.500 extra kosten.

In oktober 2007 brachten de Limburgse notarissen deze problematiek onder de aandacht: ze klaagden de hoge kostprijs en de tijdsverspilling aan die de huidige procedure met zich meebrengt. Sarah Smeyers, volksvertegenwoordiger (N-VA) en licentiate in het notariaat, ging de uitdaging aan. Ze onderzocht samen met de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen (KFBN) of het mogelijk was een regeling uit te werken die een openbare verkoop zowel voor notaris, verkoper als koper efficiënter, sneller en goedkoper zou maken. En met resultaat! Eind juni 2008 diende Smeyers met de steun van de KFBN een wetsvoorstel in dat de tweede zitdag afschaft en de notaris de mogelijkheid biedt om een instelprijs vast te stellen. Het wetsvoorstel vormt meteen een perfect voorbeeld van administratieve vereenvoudiging in de praktijk!

Sarah Smeyers (N-VA): Het wetsvoorstel biedt voor alle betrokken partijen enkel voordelen. De afschaffing van de tweede zitdag zal misschien wel een mentaliteitswijziging vragen, maar levert voor iedereen koper, verkoper en notaris een pak tijdswinst op. Gedaan met het nemen van nutteloze verlofdagen voor kopers en verkopers! Dat door het schrappen van de 2de zitdag ook gesnoeid wordt in de kosten die zon bijkomende zitdag met zich meebrengt, is voor koper en verkoper eveneens mooi meegenomen, zeker in tijden waarin het economisch moeilijker gaat. Ik vind het enorm belangrijk dat huizen betaalbaar blijven. Bovendien wordt aan een aantal belangrijke principes, zoals het recht van hoger bod, niet geraakt.

De Kamercommissie Justitie boog zich afgelopen dinsdagnamiddag voor het eerst over het wetsvoorstel. In aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de KFBN lichtte Smeyers daar haar wetsvoorstel toe. Ze maakt zich sterk dat ze snel een meerderheid zal vinden voor de invoering van een enige zitdag. Ze weet zich alvast verzekerd van de steun van CD&V, die het wetsvoorstel mee ondertekende.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be