Rijksuniversiteit Groningen

Water-in-oil emulsions as adjuvant inactivated vaccines

Datum: 18 februari 2009

Promotie: T. Jansen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Water-in-oil emulsions as adjuvant inactivated vaccines

Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra, prof.dr. V.E.J.C. Schrijns

Faculteit: Medische Wetenschappen

De effectiviteit van vaccins kan worden vergroot door gebruik van water-in-olie emulsies. Maar waardoor komt dat eigenlijk? Promovendus Theo Jansen onderzocht enkele eigenschappen van water-in-olie emulsies.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat verschillende emulsies met niet-metaboliseerbare minerale olie effectiever zijn dan Miglyol 840, een metaboliseerbare olie. Ook blijkt dat de effectiviteit toeneemt naarmate de druppelgrootte in de emulsie groter wordt. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een water-in-olie emulsie blijkt het immuunsysteem beter te functioneren, dan wanneer gebruik wordt gemaakt van emulsies van het type olie-in-water of het type water-in-olie-in-water, ook al zijn de hulpcomponenten identiek. Bijwerkingen van water-in-olie lijken verminderd te kunnen worden door de dosis te verkleinen. De effectiviteit van het vaccin hoeft hierdoor niet te verminderen, als de hoeveelheid antigeen per dosis maar gelijk blijft.

Theo Jansen (Venray, 1961) studeerde Analytische Chemie te Venlo. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het UMCG en bij de dierfarmaceutische firma Intervet te Boxmeer, waar hij werkzaam is als onderzoeker.