Gemeente Coevorden

Reconstructie 't Haantje in voorjaar van start

De reconstructie van 't Haantje gaat, zoals het er nu naar uitziet, in het voorjaar van 2009 van start. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft ingestemd met het plan. De reconstructie bestaat uit het aanpassen van het riool om te voldoen aan de basisinspanning riolering en het vervangen van een deel van het riool omdat bij inspectie bleek dat er beschadigingen waren. Ook wordt in 't Haantje een 30 kilometerzone ingevoerd en de bestaande asfaltverharding vervangen door gebakken klinkers.

De basisinspanning riolering is een (Rijks)beleidsvoornemen om de uitstoot van vuil vanuit gemengde rioolstelsels naar het oppervlaktewater met 50 procent te verminderen. Om dit te bereiken, is er in 't Haantje voor gekozen om het hemelwater van het gemengde rioolstelsel af te koppelen. Het gemengde stelsel wordt omgebouwd naar een gescheiden stelsel. Het gaat in eerste instantie alleen om het hemelwater afkomstig van wegen. Om te voldoen aan de basisinspanning moet er 0,15 hectare rioolstelsel worden afgekoppeld. In 't Haantje wordt 0,65 hectare afgekoppeld wat ruim voldoende is om aan de basisinspanning te voldoen. Ook krijgen inwoners de mogelijkheid om het dakwater op het regenwaterriool aan te sluiten.

Vervangen

In de gemeente Coevorden wordt jaarlijks een deel van het riool geïnspecteerd. Uit deze inspectie bleek dat een deel van het rioolstelsel in 't Haantje moet worden vervangen omdat er beschadigingen waren. De bestaande betonbuizen worden vervangen door gresbuizen. Gresbuizen gaan een keer zo lang mee (tussen de tachtig en honderd jaar) dan betonbuizen. Dit past binnen het beleid van duurzaam bouwen.

Klinkers

Omdat als gevolg van de rioolrenovatie het complete wegdek wordt verwijderd en opnieuw wordt aangebracht, worden gelijk de aanpassingen die voortkomen uit het Gemeentelijke Verkeer en Vervoersplan (GVVP) uitgevoerd. In het GVVP staat dat de weggebruiker aan de inrichting van de weg en de omgeving moet kunnen zien op welke type weg hij rijdt. In 't Haantje wordt een 30 kilometer zone ingevoerd en dat valt onder een verblijfsgebied. Daarbij gaat de voorkeur uit naar elementenverharding in plaats van gesloten verharding. Daarom wordt het asfalt vervangen door gebakken klinkers. Dit sluit ook goed aan bij het dorpse karakter van 't Haantje.

Inspraak

De kosten van de werkzaamheden worden geraamd op EUR 950.000,-. Zowel Plaatselijk Belang 't Haantje als de bevolking hebben inspraak gehad en zijn door de gemeente betrokken bij de plannen.