Gemeente Haaksbergen


18-02-2009 Regio Twente 'on tour'

Op donderdagavond 12 februari 2009 heeft de commissie Middelen en Bestuur van de gemeente Haaksbergen zich laten informeren door leden van het Dagelijks Bestuur van Regio Twente. Namens het samenwerkingsverband spraken Annemieke Traag, Peter den Oudsten, Theo Schouten en Karel Loohuis met de commissieleden over enkele belangrijke ontwikkelingen in Twente.

Algemeen Directeur van Regio Twente Annemieke Traag is positief over het verloop van de avond. "De Regio Twente maakt de komende periode een heuse tour langs alle 14 deelnemende Twentse gemeenten. Haaksbergen is de eerste gemeente die door ons wordt aangedaan. Het wordt een hele klus, maar je merkt dat het door de commissieleden als zeer positief wordt ervaren", aldus Traag na afloop.

Luisteren en vragen
De leden van de commissie Middelen en Bestuur, die advies uitbrengen aan de gemeenteraad en overleggen met het college van burgemeester en wethouders, luisterden vanzelfsprekend vol aandacht naar de deskundige bijdragen van de gastsprekers. Maar ze maakten ook dankbaar gebruik van de gelegenheid die hen werd geboden om vragen te stellen aan de gasten.

Spreken en antwoorden
Theo Schouten, momenteel wethouder in Almelo en voormalig burgemeester van Haaksbergen, sprak met de commissieleden over de regionale aanpak van en de aanstaande veranderingen in de jeugdgezondheidszorg. Onze huidige burgemeester Karel Loohuis legde het een en ander uit over de manier waarop er gemeentegrensoverschrijdend gewerkt wordt aan regionale afspraken over woningbouw en bedrijventerreinen. Daarnaast sprak Peter den Oudsten, thans burgemeester van Enschede, over de wijze waarop de regio Twente zich als regionale eenheid profileert. "We moeten de regio Twente vooruithelpen zoals de afzonderlijke gemeenten dat niet zelf zouden kunnen doen", aldus Den Oudsten.

Twente op de kaart
De Haaksbergse gemeenteraad werd door Den Oudsten ook opgeroepen de meerwaarde van de regionale samenwerking te blijven onderkennen. Hij sneed ook het onderwerp de `Agenda van Twente' aan. Dat is een ontwikkelingsprogramma van circa tien jaar dat Regio Twente de komende jaren samen met de Twentse gemeenten en de provincie wil uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van de N18 en de ontwikkeling van het luchthaventerrein. "Het is belangrijk Twente in binnen- en buitenland beter op de kaart te zetten", zei Den Oudsten over de noodzaak tot economische versterking van Twente.

Ook belangrijk voor Haaksbergen
Het initiatief Regio Twente is niet alleen belangrijk voor de regio, maar zeker ook voor de deelnemende gemeenten, waaronder de gemeente Haaksbergen. Met regionaal geld kunnen in de toekomst namelijk ook Haaksbergse projecten worden gefinancierd. Zo heeft de gemeente Haaksbergen al een aantal projecten aangegeven die belangrijk zijn voor de lokale gemeenschap. Het gaat daarbij onder meer om de gebiedsontwikkeling in de driehoek Haaksbergen-Hengelo-Enschede.