Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Bewoners op eigen kracht verder met JES-aanpak Katendrecht

De JES-aanpak op Katendrecht, bedoeld om bewoners meer te betrekken bij de sociaal-economische ontwikkelingen in de wijk, is moeizaam van de grond gekomen. "Het proces is niet van een leien dakje gegaan", concludeerde deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn bij een evaluatie in de commissie Maatschappelijke Zaken. HK&P, de organisatie die de bewonersparticipatie in gang heeft gezet, concludeerde dat de zogeheten RBA-methodiek in de situatie op Katendrecht niet werkte. Daarnaast haperde de communicatie tussen HK&P en de bewonersorganisatie, trok een aantal bewoners zich terug uit het JES-team, en was er veel ziekteverzuim en verloop onder de beroepskrachten.

Vervolgtraject
Toch is er inmiddels een vaste kern van bewoners die zich in het JES-team inzetten voor Katendrecht, stelde Oudshoorn. "Het is anders gelopen dan we in eerste instantie hadden beoogd, maar er is toch iets moois ontstaan." De projectgroep JES-aanpak, waarin de deelgemeente, de Nieuwe Unie en ss Rotterdam zijn vertegenwoordigd, heeft in overleg met bewoners afgesproken dat geen nieuwe organisatie wordt ingeschakeld om het vervolgtraject te begeleiden. Wel is een nieuwe projectleider benoemd. Het JES-team heeft inmiddels een plan van aanpak 2009 opgesteld met concrete doelstellingen, zoals een pinautomaat centraal in de wijk.

Geschrokken
De deelraadscommissie toonde zich 12 februari zeer teleurgesteld over de gang van zaken tot nu toe. Celina do Patrocinio (PvdA) is geschrokken van het evaluatierapport. "Professionals gingen met elkaar in de clinch, dingen zijn niet goed gelopen, en de bewoners van Katendrecht zijn daarvan de dupe." Jimmy Smet (GroenLinks) was het niet eens met de conclusie dat de methodiek niet werkte. "Er is veel mislukt doordat de professionals onvoldoende professioneel zijn gebleken", zei hij. "Er was ook niet genoeg vertrouwen." Verder vroeg Smet waarom de werkgroep Levendig en Leuk van de bewonersorganisatie wél op eigen kracht hele concrete zaken voor elkaar heeft gekregen (muurschildering bij C1000, rode loper) en dat bij de JES-aanpak (nog) niet is gelukt.

Kostenplaatje
De commissieleden George Verhaegen (SP) en Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) waren kritisch en stelden vragen over de kosten van de eerste fase JES-aanpak en het aanstellen van een nieuwe projectleider. Oudshoorn gaf aan dat de projectleider nodig is omdat er veel sociaal-economische ontwikkelingen zijn. "Er moeten veel touwtjes aan elkaar worden geknoopt en bewoners kunnen dat niet alléén." De kosten voor de JES-aanpak tot nu toe zijn 200.000 euro, deels gefinancierd vanuit het Pact op Zuid. Een claim voor extra gemaakte uren van HK&P is door de projectgroep afgewezen en voor het vervolg van de JES-aanpak wordt geen gebruik meer gemaakt van HK&P.

Netwerk
Op de vraag van Verhaegen hoeveel bewoners nu betrokken zijn, antwoordde de deelgemeentevoorzitter dat het gaat om zo'n 25 bewoners, die allemaal hun eigen netwerk hebben. Ook zal geïnvesteerd worden in de relatie met de Katendrechtse Bewonersorganisatie (KBO) en haar werkgroep Levendig en Leuk. Verhaegen liet merken dat hij betwijfelt of er daadwerkelijk zoveel bewoners actief betrokken zijn. Hij zei met hen in gesprek te zullen gaan.

Andere wijken?
Smet, tenslotte, vroeg in hoeverre het dagelijks bestuur de proef met de JES-aanpak ook in andere wijken wil toepassen (met andere begeleiding). "Het is heel lastig om bewoners te laten participeren", antwoordde Oudshoorn. "Katendrecht heeft een bepaalde cultuur van bewonersparticipatie. In bijvoorbeeld Hillesluis en Bloemhof is de situatie anders. De werkgroep Levendig en Leuk is spontaan ontstaan, maar gebeurt dat niet dan is veel duw- en trekwerk nodig. De vraag is of de kosten van deze aanpak dan tegen de baten opwegen."