Gemeente Lingewaard

Op 9 februari 2009 heeft de Dienst Landelijk Gebied bij Gedeputeerde Staten van Gelderland de startnotitie ingediend voor een milieueffectrapportage (m.e.r.), die zal worden opgesteld in verband met de voorgenomen herinrichting van de Gendtse Waard.

Het doel van de herinrichting van de Gendtse Waard is rivierverruiming en natuurontwikkeling. De herinrichting zal gepaard gaan met zand- en kleiwinning en met grondverzet binnen het gebied. De startnotitie beschrijft alternatieven en varianten die in de m.e.r. nader onderzocht zullen worden en in het Milieueffectrapport (MER) worden opgenomen.

De m.e.r.-plicht vloeit voort uit het feit dat naar verwachting oppervlaktedelfstoffen zullen worden gewonnen over een oppervlakte van meer dan 100 ha. Hiervoor is een vergunning nodig op grond van de Ontgrondingenwet van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Er is tevens een bestemmingsplanherziening van de Raad van de gemeente Lingewaard nodig.
Voorzover het MER betrekking heeft op het bestemmingsplan gaat het om een plan-MER, onder andere omdat een passende beoordeling daarvan onderdeel zal uitmaken.
Voorzover het MER wordt opgesteld ten behoeve van de ontgrondingsvergunning betreft het een besluit-MER. Overeenkomstig artikel 14.4b van de Wet milieubeheer zal de besluit-MER-procedure worden gevolgd.

Gedeputeerde Staten treden in het kader van de m.e.r.-procedure op als coördinerend bevoegd gezag.

Procedure
Voor de Ontgrondingsvergunning zijn Gedeputeerde Staten van Gelderland het bevoegd gezag. In het kader van het bestemmingsplan is de gemeente Rijnwaarden als bevoegd gezag bij dit project betrokken. Gedeputeerde Staten van Gelderland coördineren de m.e.r.-procedure.

Voordat het MER wordt opgesteld moeten eerst door het bevoegd gezag de richtlijnen worden vastgesteld, die aangeven welke milieuaspecten in het MER onderzocht moeten worden.

Wij stellen u in de gelegenheid om in te spreken op de startnotitie. Deze inspraak is bedoeld om adviezen en reacties te ontvangen die van belang kunnen zijn bij het formuleren van de richtlijnen voor het MER.

Reacties op de startnotitie kunnen vanaf 26 februari tot en met 9 april 2009 schriftelijk worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem, onder vermelding van zaaknummer 2009-003275.

Inzage
Van 26 februari tot en met 9 april 2009 ligt de startnotitie ter inzage bij:

- de gemeente Lingewaard tijdens de daar gebruikelijke openingsuren.
- de provincie Gelderland, in het informatiecentrum van het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem, op maandag t/m donderdag van 8.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur.

Informatie- /inspraakavond
Op 25 maart 2009 wordt om 19.30 uur een openbare hoorzitting gehouden in de zaal van Café Restaurant De Klok Markt 1 te Gendt. Tijdens deze avond wordt informatie gegeven en kunnen geïnteresseerden vragen stellen over de startnotitie. Tevens zal tijdens deze avond aan een ieder de gelegenheid worden geboden om mondeling een zienswijze naar voren te brengen over het geven van richtlijnen inzake de inhoud van het MER.

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer G. Pieters van de afdeling Landelijk Gebied van de provincie Gelderland, telefoon (026) 359 95 88.

Arnhem,
Gedeputeerde Saten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin H.M.D. Brouwer - secretaris