Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB ondersteunt vraag light rail naar Zelzate

Ook veel potentieel vanuit Centrum Zelzate

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) vraagt de introductie van een light railverbinding van Gent naar Zelzate. Dit komt niet alleen het woonwerkverkeer naar de bedrijven in de havenzone ten goed, maar ook de inwoners van Zelzate en de kanaaldorpen.

Het Gentse Havenbedrijf presenteerde vandaag de resultaten van een studie waaruit blijkt dat er veel potentiële geïnteresseerden zijn voor een treinverbinding Gent-Zelzate via de bestaande spoorlijn naast de Kennedylaan. Deze spoorlijn loopt vlak langs enkele van de grootste werkgevers uit de regio: Volvo, Arcelor-Mittal, en het bedrijventerrein van de Skaldenstraat. Momenteel rijden op deze spoorlijn enkel goederentreinen. In het havengebied is er nauwelijks openbaar vervoer. Diverse Gentse organisaties spraken zich al uit voor reizigerstreinen op deze lijn.

De BTTB sluit zich aan bij het pleidooi voor een activering van de havenspoorlijn voor reizigersvervoer. In een eerste fase zijn slechts minimale aanpassingen aan de infrastructuur vereist. Jan Vanseveren, woordvoerder van de BTTB: "tot Arcelor-Mittal is de spoorweginfrastructuur voorhanden. Er moet enkel worden voorzien in perrons voor vier tot vijf stopplaatsen."

Maar de reizigersvereniging wil verdergaan: amper 2 km voorbij Arcelor-Mittal ligt Zelzate. Vanuit deze gemeente zijn er dagelijks belangrijke reizigersstromen richting Gent. Logisch is dan ook een doortrekking van de bestaande havenspoorlijn naar Zelzate. Deze gemeente is niet alleen een belangrijke woonkern, ter hoogte van het busstation zijn busaansluitingen mogelijk in alle richtingen.

Rudy Deceunynck, voorzitter BTTB-Oost-Vlaanderen: "De berm van een oude goederenspoorlijn is hier nog grotendeels voorhanden. Zonder grote inspanningen kunnen ook sporen worden gelegd op de oude bedding van het kanaal Gent-Terneuzen om te eindigen bij het huidige busstation van Zelzate (Oostkade-Westkade). "

Het uiteindelijke doel is Terneuzen, een Zeeuwse gemeente van 55.000 inwoners, met tal van functies (ziekenhuis, shopping, recreatie) en een regionaal knooppunt van openbaar vervoer.

Meer info vindt u in de verantwoordingsnota.