Gemeente Vlaardingen


Nieuw archeologisch beleidsplan 2009-2012

18 februari 2009

Dinsdag 25 november 2008 hebben burgemeester en wethouders een voorstel vastgesteld voor een nieuw Vlaardings archeologisch beleidsplan. Het nieuwe beleidsplan geeft het kader voor het archeologisch beleid tot en met 2012. Het beleidsplan zal op korte termijn behandeld worden in de gemeenteraad.

In het nieuwe beleidsplan blijft de publieksvoorlichting een belangrijke rol spelen. Het archeologisch onderzoek dient immers tot kennisvermeerdering die ten dienste staat van het publiek. Voor het einde van 2009 staat een reizende tentoonstelling over de Vlaardingen-cultuur op de rol die start in het Visserij & Vlaardings Museum. Tevens zal er een boek over deze bijzondere periode verschijnen. Daarnaast zal de collectie van bijzondere archeologische voorwerpen online komen op een nieuwe interactieve website die optimale mogelijkheden biedt om kennis te nemen van het Vlaardingse verleden.

De archeologen blikken echter nog verder vooruit en zullen in de loop van 2009 komen met een projectplan voor het jaar 2018 als het duizend jaar geleden is dat de slag bij Vlaardingen plaatsvond. Die gebeurtenis kan worden gezien als de geboorte van Holland. Het is een uitgelezen kans om Vlaardingen op de kaart te zetten.

Verder staan in de nota de plannen voor het beleids- en advieswerk. Door nieuw landelijk beleid hoeft de gemeente niet meer al het archeologisch onderzoek zelf te verrichten. Particulieren en projectontwikkelaars kunnen dit uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. De gemeente gaat zich meer richten op de regie van het archeologisch proces.

De archeologen gaan beleidsinstrumenten ontwikkelen op basis waarvan zij adviezen geven. Deze gaan met name over de noodzaak van archeologisch onderzoek in het geval van ingrepen die verstorend werken op het bodemarchief. Een belangrijk instrument is daarbij het programma van eisen waarin staat wat de onderzoeksvragen zijn waarop een archeologisch onderzoek antwoord moet geven. Het archeologisch team zal zich verder ontwikkelen tot kenniscentrum, waarbij de overdracht van kennis naar de burger centraal staat.

U kunt meer lezen over de archeologische beleidsnota via: www.vlaardingen.nl/archeologie.