Oplossing voor Thuiszorg Groningen, Continuïteit van zorg gewaarborg

18/02/2009 12:20

Menzis zorg en inkomen

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

THUISZORG GRONINGEN, ZORGBELANG GRONINGEN, VERENIGING GRONINGER GEMEENTEN, ZORGKANTOOR GRONINGEN

Oplossing voor Thuiszorg Groningen

Continuïteit van zorg gewaarborgd

Groningen, 18 februari 2009

Alle cliënten van Thuiszorg Groningen kunnen in de toekomst blijven vertrouwen op zorg. Dit geldt ondermeer voor de cliënten die zorg ontvangen vanuit de AWBZ (Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten) als de cliënten die huishoudelijke hulp ontvangen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Tevens is de werkgelegenheid van de meeste medewerkers gegarandeerd. In goed overleg met de Groninger gemeenten is Zorgkantoor Menzis tot een oplossing gekomen voor de ontstane problematiek bij Thuiszorg Groningen. Deze oplossing houdt in dat Thuiszorg Groningen zelfstandig overgaat in een nieuwe stichting. Alle cliënten en medewerkers gaan hier ook naar over. Vervolgens wordt gestart met de uitvoering van de noodzakelijke reorganisatie. De verwachting is dat daarvoor, in navolging van de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer, een reëel beroep op steun van de NZa kan worden gedaan. Deze reorganisatie heeft gevolgen voor een deel van de medewerkers van Thuiszorg Groningen. In overleg met de vakbonden zal hiervoor een Sociaal Plan worden opgesteld.

Thuiszorg Groningen maakt onderdeel uit van Meavita Nederland en deze organisatie is in ernstige financiële moeilijkheden gekomen. Staatssecretaris Bussemaker zag onvoldoende heil in het redden van Meavita Nederland met collectieve middelen. Menzis heeft voldoende vertrouwen in Thuiszorg Groningen om een doorstart mogelijk te maken of zoals Bas Leerink, Raad van Bestuur Menzis verwoordt: 'Wij zien voldoende mogelijkheden voor Thuiszorg Groningen om weer een gezonde organisatie te worden en staan achter de transitie die zij beogen met de reorganisatie'. Ook de Groningse gemeenten staan achter een doorstart van Thuiszorg Groningen. Jannie Visscher, namens de Groninger gemeenten geeft aan: 'Wij zullen de voorstellen die nu op tafel liggen positief ondersteunen omdat hiermee de zorg gecontinueerd is. Hiermee behouden we de kracht van de zorginfrastructuur die Thuiszorg Groningen in al die jaren heeft opgebouwd'. Het merendeel van de Groninger gemeenten is bereid de contracten over te dragen aan de nieuwe stichting. Dit onder de conditie dat de contractvoorwaarden hetzelfde blijven.

Ook Akkie Hofstee van Zorgbelang Groningen was bij de besprekingen, zij zei na afloop erg blij te zijn met deze uitkomst: 'Eindelijk kunnen we weer werken aan de continuïteit van zorg en dus aan het vertrouwen van cliënten in de thuiszorg in Groningen'.

Zowel Menzis als de Groningse gemeenten hebben vanmiddag laten zien zich hard te maken voor continuïteit van zorg en behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid in de provincie Groningen.

De stichting gaat nu werken aan de nieuwe organisatie die zij met de reorganisatieplannen al lange tijd voor ogen had. Anneke Mossou, algemeen directeur: 'Ik ben heel blij met deze oplossing. Eindelijk is er een einde gekomen aan de onzekerheid voor onze klanten en medewerkers. Nu kunnen we aan de slag om zo de kwalitatief goede zorg die mensen van ons gewend zijn nog beter te garanderen!'.

De kern van de reorganisatie bij Thuiszorg Groningen is dat de zorgprofessional weer de regie krijgt, zodat de klant krijgt waar hij om vraagt: zorg zoals zorg is bedoeld, kleinschalig en slagvaardig. Kleinschalig: vanuit de wijk of buurt. En slagvaardig: zodat een financieel gezonde organisatie ontstaat.