Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
18 februari 2009


--Persbericht-

Oost Gelre ontvangt E 122.751,- voor klimaatprogramma

De gemeente Oost Gelre heeft van het ministerie van BZK een bedrag van E 122.751,- ontvangen voor de uitvoering van haar Klimaatprogramma. Het geld is een extra stimulans voor de gemeente om haar ambities op het gebied van duurzaamheid waar te maken.

De uitkering komt voort uit de 'circulaire Stimulering van Lokale Klimaatinitiatieven' (SLOK). Naar aanleiding hiervan is door de gemeente in nauwe samenwerking met de andere Achterhoekse gemeenten een klimaatprogramma opgesteld. De gemeenten willen investeren in duurzaamheid aan de hand van thema's, uitgewerkt in praktische projecten. Variërend van openbare verlichting en inkoop van groene energie tot windenergie en nul-energiewoningen. Het Klimaatprogramma is in opdracht van de Rijksoverheid door SenterNovem getoetst en akkoord bevonden. Dat heeft geleid tot toekenning van het geldbedrag. Inmiddels hebben ook de meeste andere gemeenten een uitkering ontvangen.

Vanuit het Klimaatprogramma neemt de gemeente Oost Gelre initiatieven om bijvoorbeeld met projectontwikkelaars, aannemers en woningbouwverenigingen te overleggen over duurzaam bouwen. Voorbeelden daarvan zijn de bouwprojecten Flierbeek, Brouwhuizen en de Woerd. De gemeente wil zich ook sterk maken voor een duurzaam ingericht bedrijventerrein De Laarberg. Ook het nieuw te bouwen gemeentehuis van Oost Gelre moet een voorbeeld van duurzaam bouwen worden.

Onlangs is het Programma Duurzaam Inkopen ondertekend door alle gemeenten in de Achterhoek, waaronder Oost Gelre. De gemeenten verplichten zich daarin om bij het inkoopbeleid nadrukkelijk te letten op milieu- en sociale aspecten en eerlijke handel. Verder worden particulieren die een bouwaanvraag doen pro-actief gewezen op de mogelijkheden van duurzaam bouwen en de eventueel daaraan verbonden subsidiemogelijkheden. Daarnaast is de gemeente Oost Gelre samen met de Achterhoekse gemeenten bezig met het opstellen van een subsidieregeling voor eigenaren van koopwoningen. Zij kunnen een financiële bijdrage krijgen van maximaal E 500,- voor het toepassen van energiebesparende maatregelen in de woning.

De bijdrage van bijna 123.000 euro door het rijk is een extra stimulans om de doelen op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Het bedrag wordt over drie jaar uitgesmeerd, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009.