Gemeente Hilversum

Doe mee aan de cursus gemeentepolitiek voor bewoners

publicatiedatum: woensdag 18 februari 2009

Iedereen die in Hilversum woont, heeft te maken met de gemeente. Bouwplannen, bestemmingsplannen, verkeer: allemaal zaken waar de gemeente een belangrijke rol in heeft.

Maar wat is nu precies `de gemeente'. Welke rol hebben de ambtenaren, het college en de gemeenteraad? Waar mag de gemeente over beslissen en wanneer hebben bewoners zeggenschap hierin? Dit wordt allemaal uitgelegd tijdens de cursus `gemeentepolitiek voor bewoners'.

De gemeenteraad vindt het belangrijk dat bewoners en bedrijven behoorlijk op de hoogte zijn van de werking van politiek. Daarom is besloten deze cursus aan te bieden. Voor iedereen die er meer van wil weten, al geĂŻnteresseerd was in politiek of misschien zelf raadslid wil worden.

De cursus bestaat uit drie avonden (in week 14,17 en 20). Tijdens de eerste avond wordt vertelt hoe de gemeente werkt. Uit welke onderdelen bestaat de gemeente en wie heeft welke taken? Ook zal ingegaan worden op vragen zoals: wanneer hebben bewoners inspraak en andere rechten en plichten van de bewoners. De tweede bijeenkomst staat geheel in het teken van de lokale politiek. Hoe werkt het na de verkiezingen? Op welke manier komt een coalitie en college tot stand? Met de verkiezingen van 2010 voor de deur zeker een interessante zaak. Op deze avond zullen huidige politici aanwezig zijn. De derde en afsluitende avond speelt zich af in de raadzaal. Waar anders? En dat tijdens een raadsvergadering. Tijdens deze avond zullen raadsleden en de griffie u inlichten over de `ins en outs' tijdens de bijeenkomsten. Is uw interesse gewekt? Dan is deze cursus iets voor u. U kunt nadere informatie vragen of zich direct opgeven bij griffie@hilversum.nl en telefonisch via 035-629 2618