Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Reactie i.v.m. handeslwijze van SBB


18 februari 2009 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

28 januari 2009
2009Z00964/ DN. 2009/292
18 februari 2009 onderwerp 2009D03460 bijlagen

Reactie i.v.m. handelswijze van SBB

Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u mijn antwoord op uw vraag om een reactie op de e-mail van mevrouw N. van den Berg-Grottendieck te Putte.

In de bovengenoemde e-mail beschuldigt mevrouw Van den Berg Staatsbosbeheer van onverantwoord kappen van bomen in de Staartse Heide, onderdeel van het Grenspark De Zoom-Kalmthout. In het grenspark "de Zoom-Kalmthoutse heide" heeft naast Staatsbosbeheer ook een aantal "kleine eigenaren" eigendommen. Mevrouw Van den Berg is een van hen. Zij treedt als enige op tegen de voorgenomen dunningen.

In het vastgestelde beheer- en inrichtingsplan van het Grenspark, dat tot stand is gekomen in overleg met alle betrokkenen welke zijn vertegenwoordigd in het overlegorgaan staat dat er een aantal bomen moeten worden gekapt om het bos minder eentonig te maken en meer afwisseling in natuurwaarde te brengen: De bosrand wordt onregelmatiger en minder rechtlijnig gemaakt. Hierdoor voelen veel diersoorten zich beter thuis. De overgang tussen bos en heide wordt geleidelijker gemaakt. Aan de grens met de heide wordt het bos opener. In de richting van de Putsesteenweg blijft het bos dichter.
In het bos worden enkele groepen opengekapt. Daar zal vestiging van inheems loofhout zoals berk en eik bevorderd worden. In het hele bosgedeelte zijn ook bomen gemerkt als dunningskapping. De over- blijvende bomen krijgen daardoor meer licht en groeiruimte. Deze kappingen zijn voorzien in het beheerplan van het nationaal park. Het hout dat wordt geoogst als gevolg van de dunning wordt openbaar verkocht voor de houthandel. Naast natuurpark is het gebied ook aangewezen als een Natura 2000-gebied.

Over de voorgenomen beheersmaatregelen (de dunning) heeft mevrouw Van den Berg een klacht ingediend. Deze klacht is behandeld volgens de klachtenprocedure Staatsbosbeheer. Er is een openbare hoorzitting geweest. Staatsbosbeheer heeft de klacht ongegrond verklaard op basis van een uitgebreide motivering.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
18 februari 2009 DN. 2009/292 2

Ik heb veel waardering voor het feit dat mevrouw Van den Berg opkomt voor haar omgeving. Echter, naar mijn mening heeft Staatsbosbeheer gehandeld in het belang van mijn opdracht voor natuurbeheer en heeft zich afdoende ingespannen om de mening van de omwonenden en andere grondbezitters mee te nemen. In dit geval loopt de mening van Staatsbosbeheer en die van mevrouw Van den Berg zover uiteen dat er geen sprake kan zijn van overeenstemming.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --