Gemeente Best

Kunst in Best

18-02-2009

Expositie kunstenaar 'de mol'
Op het spoortunneldak komt over een aantal maanden een nieuw kunstwerk te staan. Dit kunstwerk wordt gemaakt door Tom Claassen.

Wilt u alvast meer werk van deze kunstenaar zien? Van 14 februari tot en met 14 maart 2009 kunt u in galerie Fons Welters in Amsterdam een expositie van Tom Claassen bezoeken. Voor meer informatie kunt u kijken op www.fonswelters.nl.

Over de kunstenaar en de expositie:
"Tom Claassen is een beeldhouwer van wie de beelden vaak een klassieke, monumentale vorm aannemen, zoals de betonnen olifanten naast de A27 of de twee zittende mannen op Schiphol. Toch hebben de werken geen aura van grootsheid, maar lijken zichzelf bijna te verontschuldigen, ondanks dat het beelden zijn die soms zelfs zeven meter hoog boven het straatbeeld uit torenen. De beesten en andere wezens van Tom Claassen zijn eigenlijk antihelden. Het is alsof Claassen deze monumentaliteit enkel met een grote dosis humor en ironie aandurft te gaan. Het beest als onderwerp - vaak rond en aantrekkelijk uitgevoerd - is echter een afleidingsmanoeuvre voor dat wat Tom Claassen werkelijk voor ogen heeft: stiekem een zo groot mogelijke ruimte innemen. Door het tegengestelde karakter van Claassens werk - monumentaliteit in een toegankelijke vorm - kan hij bijna onopgemerkt de (openbare)ruimte voor zich winnen. Voor de tentoonstelling tovert Tom Claassen de galerie om in een werkelijk akkerland. Grove wormachtige vormen maken een omgeploegd landje. Met een vergeten ligstoel en ladder langs de zijkant, nou ja, de afgerubberde versies ervan. Deze huid die als het ware van het werkelijke object afgeschild wordt, is ook letterlijk het negatief van het object: het niet-object. De ingang van de galerie wordt getransformeerd in een landingsbaan, in een niet te missen oer-Hollands landschap. De beestachtige, zo herkenbaar bij Tom Claassen, vullen de hoeken en gaten van de galerie. Het is alsof het buitenleven de galerie is binnengehaald. Wederom keert Claassen met een simpel ogend gebaar het geheel binnenste buiten."
---