Unie KBO

Ervaringen meldpunt (her)indicatie huishoudelijke verzorging

18-2 De wijzigingen rond de huishoudelijke hulp hebben het debat over de Wmo in 2007 en 2008 gedomineerd. Terecht, want de veranderingen hebben grote gevolgen voor ouderen en andere mensen, die door beperkingen niet meer in staat zijn op zelfstandig en op eigen kracht te functioneren en mee te doen aan de samenleving. Om in kaart te brengen wat de veranderingen voor deze mensen betekende, opende Zorgbelang Nederland samen met Unie KBO, CSO en een groot aantal andere landelijke cliƫntenorganisaties het meldpunt www.meldpuntherindicatie.nl. Het ministerie van VWS heeft naar aanleiding van de meldingen bij dit meldpunt nader onderzoek verricht.

Het meldpunt was gedurende het hele kalenderjaar 2008 geopend om ervaringen en klachten over de hernieuwde indicatiestelling huishoudelijke hulp te verzamelen. Bij het meldpunt zijn tot en met 24 november 2008 in het totaal 975 meldingen ontvangen.

De bijna 1000 meldingen bevestigen het beeld uit 2007: veel signalen wijzen op een verslechtering van de persoonlijke situatie na de afgifte van het herindicatiebesluit. Dat wil niet altijd zeggen dat de overheveling naar de Wmo de oorzaak hiervan is, maar de vaak schrijnende meldingen leveren in ieder geval het beeld op dat de herindicaties naar het oordeel van de melders in veel situaties niet wordt uitgevoerd zoals in de Wmo is bedoeld.

Uit de bijna 1000 meldingen blijkt dat zaken misgaan op het terrein van indicatiestelling, bejegening, communicatie en de toewijzing van hulp door gemeenten.