Reactie RMU op cijfers CPB

18/02/2009 14:25

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

RMU roept op tot investeren én matigen

De cijfers van het CPB tonen de ernst van de economische situatie. De RMU pleit voor investeringen in scholing en duurzaamheid. De RMU roept de sociale partners verder op om in te zetten op loonmatiging met behoud van koopkracht.

In korte tijd lijkt de economische situatie ernstig verslechterd. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt een krimp van de economie en toename van de werkloosheid. De reacties op deze cijfers zijn verdeeld: investeren of juist bevriezing van overheidsuitgaven.

Investeer in scholing en duurzaamheid

Het vertrouwen in de economie neemt af en geldstromen dreigen daardoor stil te vallen. Investeren is daarom nodig, ook om het vertrouwen te herstellen. Deze investeringen moeten er op gericht zijn Nederland sterker uit de recessie te laten komen. De RMU roept er daarom toe op te investeren in scholing en duurzaamheid.

Scholing over de hele linie van de beroepsbevolking is noodzakelijk. Om jeugdwerkloosheid te bestrijden maar ook om nieuwe perspectieven te bieden voor oudere werknemers die onverwacht werkloos worden. Scholing is tevens mogelijk in combinatie met de regeling voor werktijdverkorting waarbij kosten worden gedeeld door werkgevers en overheid.

Duurzaamheid is essentieel om het huidige welvaartspeil in de toekomst vast te houden. Deze recessie biedt kansen voor duurzaamheid. Investeer in de ontwikkeling van nieuwe technologieën op dit punt en investeer in de uitvoering van bestaande plannen.

Loonmatiging met behoud koopkracht

Zonder loonstijgingen neemt in 2009 toch de koopkracht voor de meeste werknemers toe. Dit komt ondermeer door afschaffing van de ww-premie voor werknemers. Loonmatiging is daardoor mogelijk. De RMU pleitte bij de presentatie van de Nota arbeidsvoorwaardenbeleid in december 2008 voor een loonwens tussen de 1,5 en 2,5 procent.

De ernst van de recessie maakt duidelijk dat verantwoorde loonmatiging mét behoud van koopkracht nu meer dan ooit nodig is.





http://www.rmu.org