Gemeente Lelystad

Samenwerking Metropoolregio Amsterdam intensiveren

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de relatie tussen de Metropoolregio Amsterdam en Lelystad hechter wordt, gebaseerd op de uitbreidingsplannen van Luchthaven Lelystad en de gevolgen daarvan voor de regio als geheel.

Intensiveren

Lelystad wil de samenwerking met partners in de Metropoolregio Amsterdam (Noordelijke Randstad) verder intensiveren via een aantal gezamenlijke projecten. Inmiddels zijn er drie projecten, voortgekomen uit de Metropoolregio Amsterdam, in Lelystad operationeel: Breednet (samen met de Stichting Immovator, Provincie Noord Holland en Stadsregio Amsterdam), Pieken in bereikbaarheid (samen met het Havenbedrijf Amsterdam) en Stedelijke Netwerken (samen met de Universiteit Utrecht en NICIS).

Lelystadse kwaliteiten

Het college van Lelystad heeft invulling gegeven aan deze nauwere samenwerking, door te participeren in projecten die van direct belang zijn voor het profileren van de Lelystadse kwaliteiten. Met deze invulling geeft het college inhoud aan een besluit van de gemeenteraad tijdens de behandeling van de voorjaarsnota 2008. Met die participatie is een investering gemoeid van 189.000,- De samenwerking met de partners in de Noordelijke Randstad wordt zo verder geĂŻntensiveerd.

Het gaat daarbij om de volgende projecten:

Toerisme Metropoolregio
Gebruikmakend van de aantrekkingskracht van Amsterdam kan Lelystad zich richten tot een groter (internationaal) publiek. Lelystad positioneert zich daarbij met het waterfront (Bataviahaven), Batavia Stad, Aviodrome en Luchthaven Lelystad. Een deel van de toeristische bezoekers van Amsterdam zal zich via een dagtrip kunnen richten op een van de Lelystadse attracties.

OV-informatiekaart
Stadsregio Amsterdam heeft het voornemen om een OV Informatiekaart te maken waarop de openbaarvervoer verbindingen staan naar alle verschillende toeristische trekpleisters. Deze kaarten worden op alle VVV-kantoren en Tourist Info punten beschikbaar gesteld aan bezoekers.

Sociaal-economische monitor
Er is momenteel geen goede sociaal-economische dataverzameling na het wegvallen van de Randstadmonitor. Om daarin te voorzien wordt binnenkort een Metropoolregio monitor opgestart

Toekomstscenarios
Enigszins vergelijkbaar met het werk van het Centraal Plan Bureau wordt specifiek voor de Metropoolregio een toekomstscenario in beeld gebracht in nauwe samenwerking met de Kamer van Koophandel Amsterdam

Amsterdam Airport Area
De Amsterdam Airport Area richt zich op de internationale marketing en promotie van de luchthaven en logistiek gerelateerde bedrijvigheid. Gezamenlijke acquisitievormen voor de grootschalige Lelystadse plannen voor Flevokust en de Ontwikkelingsmaatschappij Airport Lelystad Almere (OMALA) zijn daarbij van groot belang.

Logistics Board
In de loop van het komende jaar zal de logistieke functie van het Metropoolgebied nader in kaart worden gebracht en worden geanalyseerd. Het economische profiel van Lelystad zal daarbij worden betrokken.

Metropoolregio Conference
De tweejaarlijkse Metropoolregio Conference zal in april 2009 in Lelystad worden gehouden. Een belangrijke stap in de profilering van Lelystad als Metropool partner.

DVD New Town
Vanuit de permanente discussie over de ontwikkeling van nieuwe steden en het nieuwe stedenbeleid na 2009 is het plan ontstaan een dvd of korte film te maken over Lelystad, de eerste new town in ons land. Lelystad kan daarin de resultaten tonen van een voortvarende aanpak (gestart in de jaren negentig van de vorige eeuw), biedt zo een referentiekader en een handvat (leermomenten) voor andere new towns in ons land.

Project Woningbouw
Het beter bekend maken van Lelystad en ontwikkelingslocaties zoals Warande bij institutionele beleggers en ontwikkelaars actief in de Metropoolregio Amsterdam draagt bij aan het realiseren van de woningbouwdoelstelling. In dat kader is de participatie in de bouwbeurs Provada voor de hand liggend om contacten te leggen.
---