CDA afdeling Gelderland


Toekomst van NUON

---

Provinciale staten van Gelderland heeft in januari een debat gevoerd over de toekomst van NUON.
Dit is een onderwerp dat de gemoederen danig bezig houdt. De laatste tijd worden wij als fractie frequent overladen met vragen, suggesties en opmerkingen. Vandaar dat ik in deze nieuwsbrief aandacht wil schenken aan dit onderwerp. NUON is een bedrijf dat onder andere voortkomt uit de PGEM.

Een bedrijf dat destijds door de provincie Gelderland zelf is opgericht om de provincie van elektriciteit te voorzien. Gelderland is dus historisch bijna letterlijk vergroeid met NUON. Een eventueel afscheid van NUON ( het formele besluit moet nog worden genomen) doet dus emotioneel gezien pijn.

NUON is echter niet de NUON meer van enige jaren geleden. Door de nieuwe wetgeving zijn er al grote veranderingen geweest. Het hoogspanningsnetwerk is nationaal ondergebracht bij het nieuwe bedrijf Tennet. De rest van het electriciteitsnetwerk van NUON is ondergebracht in het bedrijf Liander. De provincie blijft echter aandeelhouder daarvan.

De berichten die u hoort over de verkoop van NUON gaan dus slechts over een deel van het bedrijf, het zogenaamde productie en leveringsbedrijf.

Daarnaast is ook de energiemarkt compleet veranderd. Het is niet meer zo dat elke Gelderlander zijn stroom krijgt van NUON (of vroeger de PGEM). Iedereen kan overal zijn stroomcontract afsluiten. Uit navraag blijkt dat vele inwoners en bedrijven in Gelderland hun stroom op dit moment betrekken van andere bedrijven dan NUON. Omgekeerd heeft NUON al vele klanten buiten Gelderland.

Er is dus veel veranderd op het gebied van de energielevering. Veranderingen waardoor wij als Provinciale Staten ook worden gedwongen op een andere wijze hier mee om te gaan dan pakweg 10-15 jaar geleden. De komende tijd wordt spannend. Wij zullen als Provinciale Staten besluiten moeten gaan nemen vanuit het belang van Gelderland, en u als Gelderse bevolking en Gelderse bedrijven. Dit zullen wij als CDA Statenfractie doen in het volle besef dat wij publieke aandeelhouder zijn, waarbij alle belangen die daar mee zijn gemoeid goed moeten worden afgewogen.

John van Meeteren,
Fractie voorzitter

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 18-2-2009