Gemeente Breda

Breda wil steun in rug voor Haagse Beemden


Breda wil in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal 2 miljoen euro als steun in de rug voor de wijk Haagse Beemden.

Het college wil dit geld onder meer besteden aan maatschappelijke voorzieningen en aan de openbare ruimte in de wijk. Het gemeentebestuur dient vóór 1 maart een aanvraag in voor dit `preventiebudget' bij het ministerie van VROM.

Wijkraad BEKOM, de Bredase woningcorporaties en andere betrokken instanties steunen de aanvraag. Zij hebben meegewerkt aan het Wijkimpulsplan; het plan van aanpak dat het ministerie als voorwaarde stelt om in aanmerking te komen voor de subsidie. Begin februari had een drukbezochte bewonersavond plaats in wijkcentrum `t Kraaienest met gemeente en diverse instanties. De ideeën van deze avond zijn in het plan van aanpak verwerkt.

Doel van het Wijkimpulsplan is het evenwicht in de wijk terug te brengen. Haagse Beemden moet weer een buurt worden waarin iedereen meedoet en zich verbonden voelt met de wijk en met elkaar. Als de subsidie wordt toegekend, gaat de HIT-parade aan de slag met de uitvoering. HIT staat voor Haagse Beemden Impuls Team. Hieraan nemen deel de wijkraad, bewonersorganisaties, de corporaties, scholen, de gemeente en verscheidene andere betrokkenen, zoals wijkagenten en winkeliers. Het is de bedoeling dat zij zich gaan verdiepen in de uitwerking van de thema's wonen, werken, participeren, leren en opgroeien, veiligheid en integratie. Ook moet er een jeugdpanel komen voor de hele wijk.

Balans

Het kabinet heeft geld vrijgemaakt om te voorkomen dat wijken die niet tot de 40 krachtwijken behoren, tussen de wal en het schip vallen. Gemeenten kunnen hierop een beroep doen voor wijken waarin wonen, werken, leren, opgroeien, participeren en veiligheid niet met elkaar in balans zijn. Onderzoeken bevestigen het beeld dat de Haagse Beemden te maken heeft met jongerenoverlast, gevoelens van onveiligheid en parkeerproblemen. Er zijn weinig ontmoetingsplekken voor jongeren en nauwelijks horeca- of uitgaansgelegenheden. Burgemeester en wethouders van Breda willen deze negatieve spiraal doorbreken.

Het ministerie heeft laten weten vóór 1 juni aanstaande een beslissing te nemen over de toekenning van de subsidie.

Breda, 18 februari 2009