Gemeente Hoorn

Legionella in drie gemeentelijke sportaccommodaties

In drie gemeentelijke sportaccommodaties is de legionellabacterie gevonden. Het gaat om sporthal De Kers, sportzaal Grote Beer en sportzaal De Huesmolen. De douches in deze accommodaties zijn direct afgesloten en de gebruikers zijn op de hoogte gesteld. Naar de oorzaak van de besmetting wordt nog gezocht.

Dinsdag 12 februari werd na onderzoek duidelijk dat de legionellabacterie voorkomt in de genoemde sportaccommodaties. Hierbij gaat het om de meest risicovolle variant, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Het onderzoek diende ter controle van behandeling van een eerdere legionellabesmetting in de zomer van 2008. Toen is de bacterie gedood door chemische reiniging en desinfectering. De bacterie is dit keer echter minder gemakkelijk te lokaliseren.

Hoewel de gemeente Hoorn het niet verplicht is, onderzoekt de gemeente het leidingwater in alle accommodaties tweemaal per jaar. Volgens de Waterleidingwet hebben wij geen risicovolle leidingwaterinstallaties, zoals ziekenhuizen, zwembaden en zorginstellingen, aldus wethouder Cilia van Weel. Maar deze besmettingsgevallen tonen maar weer aan dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn. Wij nemen onze zorgplicht serieus en blijven alle accommodaties regelmatig en secuur onderzoeken.

Wie vragen heeft over het gezondheidsrisico van de legionellabacterie kan contact opnemen met de GGD Hollands Noorden, tel. 0229 253310. Laatste wijziging van deze pagina: 18 februari 2009