VSNU

Universiteiten schrijven aan Minister-president: Wij kunnen bijdragen aan stimuleren economie

Den Haag, 18 februari 2009 - âUniversiteiten kunnen stevig bijdragen aan het op peil houden van de kennissector en daarbij de economische gezondheid van Nederland stimulerenâ, aldus Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten. De universiteiten zien drie manieren waarop dat kan: het behouden van talent, het duurzaam en kieskeurig versterken van de kenniseconomie en het versnellen van investeringen waarvan nut en noodzaak vaststaan. Dit hebben ze in een brief aan de Minister-president laten weten.

Behouden van Talent
Kennisintensieve bedrijven moeten veel onderzoekers afstoten in dit huidige economische klimaat. Universiteiten, de natuurlijke omgeving van deze onderzoekers, kunnen hun absorptiecapaciteit tijdelijk vergroten middels een publiek-private samenwerking. Na het aantrekken van de economie kunnen onderzoekers weer binnen het bedrijfsleven werken. Talent blijft zo behouden, samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven wordt gefaciliteerd en open innovatie versterkt. Onderzoekers kunnen ook vanuit de universiteiten onderwijs en bijscholing aangeboden krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van schakelprogrammaâsâ, postacademische onderwijs, duale studies en promotietrajecten.

Versnellen van investeringen grote bouwprojecten De universiteiten hebben in 2009 investeringen gepland waarvan nut en noodzaak vaststaan. Door deze investeringen in huisvesting te versnellen, levert dit globaal een âportefeuilleâ van 2 à 2,5 miljard euro op volgens een eerste inventarisatie bij de universiteiten. Het daadwerkelijk versneld investeren - met een positief effect voor de bouwsector en de economie in brede zin â vraagt wel om een soepel financieringsarrangement.

Duurzaam en gericht versterken kenniseconomie
Een andere aantrekkelijke en efficiënte invalshoek voor de versterking van de Nederlandse kenniseconomie is het actief benutten van Europese fondsen. Nederland doet het traditioneel goed in de Europese onderzoekscompetitie. Het ontbreken van de vereiste matchingsmiddelen op instellingsniveau is soms een belangrijke beperkende factor terwijl dit in andere landen ondersteund wordt door de overheden.

Links


* Brief aan minister Balkenende over economische crisis en versterken kennissector

* Artikel Volkskrant 'Universiteit wil ontslagen talent opvangen'

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aly Oldersma, hoofd Communicatie VSNU: 070-302 14 16 / 06-14 72 47 03.

Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400