Actiz

18 februari 2009

Situatie Meavita en thuiszorg vraagt om breed inhoudelijk debat

70% van de thuiszorg is verlieslatend

De situatie rond Meavita zorgt al weken voor politiek debat. Nu het erop lijkt dat de zorg en werkgelegenheid gegarandeerd is, roept ActiZ de politiek op deze situatie in een bredere context te zien. Het is te simpel om de problemen van Meavita alleen af te doen als gevolgen van mismanagement en megalomane bestuurders. Veel problemen in de zorg zijn mede een gevolg van het huidige speelveld. Dat ongelijke speelveld is ontstaan door een opeenstapeling van, soms zelfs tegenstrijdige, regelgeving en bezuinigingen in zes jaar tijd. Mede daardoor is ruim 70% van de thuiszorg in de rode cijfers beland. Dit betreft niet alleen grote maar ook kleine instellingen.

Aad Koster, directeur ActiZ: "Spoeddebatten over veelgebezigde clichés helpen de zorg niet verder en belichten slechts een fractie van de werkelijkheid. ActiZ doet daarom een herhaalde oproep tot een breed parlementair debat over de thuiszorg en met name het speelveld waarin deze sector moet opereren." In september 2008 verzocht ActiZ de politiek reeds om een parlementair onderzoek naar de zorgmarkt. Toen lag de aanleiding in de boetes die de NMa oplegde aan vijf thuiszorginstellingen. De NMa beziet de zorg als vrije markt, terwijl de staatssecretaris tegen marktwerking is in thuis- en ouderenzorg.

In de huidige politieke discussie is nauwelijks ruimte voor feiten en achtergronden over de hele branche. De focus ligt eenzijdig op vermeende malafide drijfveren en praktijken van bestuur en management. Aad Koster: "Natuurlijk heeft de branche een taak in het verbeteren van kwaliteit van toezicht en bestuur. Daar wordt ook aan gewerkt. De overheid heeft evengoed een taak om de kwaliteit van beleid en regelgeving te verbeteren. Dat wordt bevestigd door twee recente uitspraken van de kort geding rechter inzake zorgbeleid."