Politie Haaglanden

Persberichten 18 februari

Haaglanden, 18-02-2009

Inbreker overvallen
Den Haag De politie arresteerde dinsdag 17 februari rond 20.45 uur een inbreker in een woning aan de Noordpolderkade. Een getuige zag de 50-jarige Haagse verdachte een woning binnen dringen en belde gelijk de politie. De agenten omsingelden het genoemde pand en hielden de verdachte in de woning aan. De inbreker was in twee woningen geweest. De zaak wordt verder onderzocht.

Zonder papieren achter het stuur
Den Haag/Loosduinen Politieagenten controleerden dinsdag 17 februari rond 20.30 uur een 34-jarige automobilist uit Rotterdam. De man reed zonder APK en geldige verzekering over de kruising Nieuweweg met de Lozerlaan. De Rotterdammer kon zich niet legitimeren of een geldig rijbewijs overleggen. Aan het politebureau werd de zaak verder afgehandeld.

Agressieve zwartrijder aangehouden
Den Haag - Een 19-jarige Leidse zwartrijder werd dinsdag 17 februari in een tram op het Stationsplein aangehouden toen bleek dat hij geen geldig vervoersbewijs bij zich had. Omdat de Leidenaar het daar niet mee eens was, sloeg en bedreigde hij het HTM-personeel. Personeel van de Spoorwegpolitie snelde te hulp en boeide de man, in afwachting van de komst van de politie. Agenten namen de verdachte over van de Spoorwegpolitie. Toen de man in de politiewagen zat, bedreigde hij via het openstaande raampje het aanwezige HTM-personeel met de dood. Het koste de agenten nogal wat moeite de man onder controle te brengen, alvorens zij hem naar het bureau konden brengen. Tegen de man werd op het politiebureau proces-verbaal opgemaakt.

Invalidevoertuig klem gereden door tram
Den Haag - Een 77-jarige Hagenaar raakte dinsdag 17 februari gewond aan zijn hoofd toen hij uit zijn invalidewagentje viel. De man reed omstreeks 13.15 uur over de de fietsstrook van de Parallelweg. Op de rijbaan naast hem reed op dat moment een HTM-bus, bestuurd door een 55-jarige Nootdorper. De buschauffeur liet zijn bus uitrollen omdat hij moest stoppen voor het verkeer dat voor hem reed. Tijdens het uitrollen zag de buschauffeur de man in zijn invalidewagentje over het hoofd. De man kwam met zijn invalidenwagentje klem te zitten tussen de bus en de trottoirband. Hierdoor viel de 77-jarige man uit zijn wagentje en viel op de grond. Met een gat in zijn hoofd werd hij naar het ziekenhuis vervoerd. De buschauffeur reed ten tijde van de aanrijding maximaal 10 km/uur.

Winkeldief in de kraag gevat
Den Haag Politieagenten zagen tijdens hun surveillance een man lopen op de Laan van Nieuw Oost Indië die aan het signalement voldeed van een verdachte van winkeldiefstallen. Zij spraken de man aan en vroegen hem naar zijn legitimatie. Het bleek inderdaad te gaan om de verdachte die gesignaleerd stond. De 36-jarige Hagenaar werd meegenomen naar het bureau. Daar bekende hij meerdere diefstallen.

Drie mannen aangehouden voor diefstal bouwmateriaal Den Haag De politie kreeg een melding dat mannen bouwmateriaal hadden weggenomen bij de Jacob Mosselstraat en waren weggereden in een witte bestelbus. Op grond van het kenteken werd de bewuste bus aangetroffen bij de tenaamgestelde. In de woning werd een 25-jarige Voorburger aangehouden. Korte tijd later werden in een woning aan de Spinozalaan twee andere verdachten aangehouden: een 39-jarige Voorburger en een 39-jarige Hagenaar. De politie vond in de woning een rol koperkabel en een kniptang. De politie onderzoekt de diefstal.

17-jarige aangehouden voor mishandeling
Den Haag De politie kreeg gisteravond rond 19.00 uur een melding van een vechtpartij bij de Koekamplaan. Ter plaatse bleek dat een 17-jarige Hagenaar op de vuist was gegaan met een een 24- en 39-jarige Hagenaar. Het kostte de agenten veel moeite om de 17-jarige verdachte onder controle te krijgen. Nadat de verdachte was gekalmeerd werd hij voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie zoekt uit wat de aanleiding van de vechtpartij was.

Veelpleger vernielt ruit
Den Haag Een 26-jarige Haagse man besloot dinsdag 17 februari rond 13.30 uur een ruit van een tram op de Melis Stokelaan te vernielen. Aan de hand van een goed signalement hielden politieagenten de verdachte aan. Hij bleek bekend te staan als veelpleger. Vandaag moet de verdachte verschijnen op een supersnelrechtzitting. De 26-jarige ontkent de vernieling.

Openstaande boetes geïnd
Den Haag Medewerkers van de douane stuitten dinsdagmiddag 17 februari rond 16.30 uur bij een controle in een horecaonderneming aan de Dr. Lelykade op een gesignaleerde 40-jarige Hagenaar. De man had 618 euro openstaan aan boetes. De Hagenaar werd overgedragen aan de politie.

Taxichauffeur met een kort lontje
Den Haag Een 53-jarige taxichauffeur uit den Haag werd dinsdagmiddag rond 13.30 uur aangeboden op de Laan van Meerdervoort voor opruiing en vernieling. Een 33-jarige Haagse bestuurder reed vanaf de Beeklaan in de richting van de Laan van Meerdervoort. De man was voornemens om rechts af te slaan, maar werd daarbij gehinderd door een taxi die hem in volle vaart voorbij kwam rijden. De handgebaren van de 33-jarige vielen bij de taxichauffeur verkeerd en deze vond het nodig om zijn plaatsgenoot klem te rijden. Beide mannen waren verhit en kregen onderling woorden. De taxichauffeur werd zo boos met als gevolg dat hij van de andere personenauto de achterruit vernielde en een deuk veroorzaakte.

Buschauffeur ziet fietser over het hoofd
Den Haag Een 16-jarige jongen uit Voorburg fietste gisteravond over de Wassenaarseweg toen hij werd geschept door een 43-jarige bestuurder van een HTM-bus. De chauffeur wilde bij de Jan van Nassaulaan afslaan, maar zag de fietser niet aankomen. De jongen brak door de val zijn sleutelbeen. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis en moest daar ter observatie een nacht blijven. De politie onderzoekt het verkeersongeval.

Fietser aangereden
Voorburg Een 37-jarige Voorburgse automobiliste wilde op dinsdag 17 februari omstreeks 08.00 uur vanaf de Prinses Irenelaan de rijbaan van de Mgr. Van Steelaan oversteken. Zij zag daarbij een 62-jarige Voorburgse fietser over het hoofd. De plaatsgenoot reed op het fietspad van de Mgr. Van Steelaan. Hij rolde ten gevolge van de aanrijding die ontstond over de motorkap van de auto van de vrouw en kwam vervolgens hard met het wegdek in aanraking. De man werd met letsel aan zijn nek en onderbeen naar een ziekenhuis overgebracht. Het slachtoffer bleek uiteindelijk alleen een fikse bloeduitstorting te hebben opgelopen. De politie heeft de toedracht van de aanrijding in onderzoek.

Een maand afwezig
Leidschendam Een 61-jarige Leidschendammer werd op dinsdag 17 februari omstreeks 11.00 uur in zijn woning door de politie aangehouden, omdat de man nog een gevangenisstraf van 28 dagen moest ondergaan. De Leidschendammer werd aanvankelijk ingesloten in het politiebureau en is inmiddels overgebracht naar een gevangenis.

Winkeldieven aangehouden
Leidschendam De bedrijfsbeveiliging van het winkelcentrum Leidsenhage belde onmiddellijk de politie, toen hij zag dat drie personen zich op het Lavendel erg verdacht ophielden bij een personenauto. De politie trof het drietal aan en stelde een onderzoek in. Eén van de personen, een 44-jarige Slowaak, bleek gesignaleerd te staan voor de autoriteiten van Oostenrijk. Hij is daar in verband met diefstallen inmiddels ongewenst vreemdeling verklaard. In de auto trof de politie enkele maatkostuums aan, waarvan de herkomst niet duidelijk was. De mannen konden niet aantonen dat zij die kostuums gekocht hadden. Uit een ingesteld onderzoek bleek dat de kostuums bij een winkeldiefstal in Dordrecht waren buitgemaakt. De 44-jarige en een 48-jarige Rotterdammer werden daarop aangehouden en op transport gezet naar Dordrecht, alwaar de politie proces-verbaal tegen de mannen heeft opgemaakt. De Slowaak is inmiddels overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Hij zal worden uitgeleverd aan Oostenrijk.

Fietser gewond bij aanrijding
Rijswijk Bij een aanrijding 17 februari om 10.25 uur op de Sir Winston Churchillaan raakte een 25-jarige fietser uit Rijswijk gewond. De fietser kwam in botsing met een rechts afslaande 38-jarige automobiliste uit Delft. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn arm. Uit voorzorg bracht ambulancepersoneel de Rijswijker naar een ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Twee gepakt met teveel op
s-Gravenzande Bij een alcoholcontrole 18 februari bleken twee automobilisten te rijden onder invloed en moesten mee naar een politiebureau om te blazen. Een 43-jarige automobilist uit s-Gravenzande reed op de Eikenlaan toen politieagenten hem controleerde. De man blies 330 ugl. Een 26-jarige automobilist uit Vlaardingen kreeg op de Verspeyklaan een stopteken en blies 250 ugl. Beiden kregen een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Heterdaadje
Delft De beveiliging van het winkelcentrum aan het Bastiaanplein betrapte dinsdag 17 februari om 12.00 uur twee winkeldieven. De twee vrouwen (17 en 32 jaar) namen bij meerdere winkels goederen mee zonder te betalen. Bij de laatste winkel liepen zij tegen de lamp. Politieagenten namen de twee vrouwen mee naar het politiebureau. Zij kregen beiden een proces-verbaal wegens winkeldiefstal.

Uit de bocht
Zoetermeer Een 22-jarige Zoetermeerder raakte dinsdag 17 februari om 12.20 uur met zijn auto in een slip en belandde daarna in de vangrail. De man reed over de Zuidweg en raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Hij kwam met de schrik vrij. Zijn auto raakte wel beschadigd.

Snelheidscontrole
Zoetermeer De politie controleerde dinsdag 17 februari tussen 07.30 en 12.30 uur het autoverkeer op de Australiëweg. Van de 1850 passerende automobilisten reden er slechts 36 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 91 km/u. De maximumsnelheid bedraagt 70 km/u.

Verdachten vast op verdenking vernieling autospiegel Zoetermeer Twee mannen (27 en 29 jaar) meldden zich dinsdag 17 februari om 14.00 uur aan het politiebureau naar aanleiding van een verkeersruzie op de Wallendreef. Door nog onbekende oorzaak ontstond er onenigheid tussen een 36-jarige automobilist en het tweetal. De 36-jarige verklaarden aan de gewaarschuwde agenten dat de andere twee mannen zijn autospiegel vernielden. De politie hield het duo aan en onderzoekt wat er feitelijk heeft plaats gevonden.